Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia 'Pentru Oameni şi Ţară' solicită Ministerului Economiei anularea cererii de returnare a granturilor din Măsura 1 de unii beneficiari

bursa.ro
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Asociaţia "Pentru Oameni şi Ţară" (POT) solicită Ministerului Economiei să anuleze măsura de dispunere a returnării granturilor din cadrul Măsurii 1 de către beneficiarii de bună-credinţă care nu au depus raportul despre utilizarea banilor, se menţionează într-un comunicat remis marţi de organizaţie.

"Este trist şi nedrept să constatăm că peste 25% din firmele mici din România care au aplicat pentru ajutorul de stat de 2.000 euro din Schema 1 - pentru a trece mai uşor de pandemie - să fie sancţionate pentru că nu au depus un raport legat de ceea ce au făcut cu banii, deşi au declarat achiziţiile făcute în platforma granturi.imm.gov.ro, platformă care, dacă ar fi fost gândită corect, ar fi putut oricând să îi notifice pe aceştia să încarce documentele solicitate. Dar această funcţie se pare că nu există în platformă şi nici emailuri de atenţionare nu le-au fost trimise. Nimic. (...) Asociaţia POT solicită Ministerului Economiei anularea de îndată a măsurii imorale de dispunere a returnării granturilor în ceea ce priveşte beneficiarii de bună credinţă, fără experienţă în gestionarea platformei, care se regăsesc în situaţia descrisă mai sus", se precizează în comunicatul Asociaţiei POT.

Potrivit sursei, firmele în cauză au fost sancţionate nu doar cu returnarea grantului, ci li s-a impus şi plata de dobânzi, astfel că Măsura 1 a fost transformată într-o modalitate imorală a statului de a atrage resurse la bugetul de stat, potrivit Agerpres.ro.

În cazul penalizării beneficiarilor care nu au transmis raportul solicitat, "greşeala provine din comunicarea defectuoasă din partea statului prin utilizarea unei platforme neprietenoase pentru reprezentanţii firmelor care nu au mai aplicat pentru astfel de ajutoare de stat în trecut şi nu erau familiarizaţi cu toate aspectele ascunse/întârziate ale platformei! Prin lipsa unui buton sau rubrici care să indice încă de la început că mai au încă un pas de urmat după urcarea OP-urilor şi facturilor, foarte mulţi utilizatori au presupus că justificarea prin facturi este ultimul pas şi că acestea reprezintă raportul de progres. Nu vorbim despre neglijenţă sau dezinteres din partea beneficiarilor, pur şi simplu lipsa de experienţă în astfel de situaţii şi neanticiparea că pe platformă vor fi aduse modificări mai târziu, a dus la această greşeală", se menţionează în comunicat.

Conform Asociaţiei POT, greşeala acestor beneficiari ar fi trebuit să le fie semnalată de aceeaşi platforma printr-o notificare sau email transmis beneficiarilor, iar sancţiunea returnării banilor ar fi trebui aplicată doar dacă în urma acestor notificări rapoartele în cauză nu ar fi fost depuse.

"Statul trebuia să fie interesat ca firmele mici să absoarbă cât mai mulţi bani din acest ajutor, abia apoi se putea declara misiune îndeplinită. Considerăm că o notificare către cei care nu au revenit cu raportul de progres putea schimba soarta acestor firme şi rata de absorbţie", se precizează în scrisoarea deschisă transmisă de Asociaţia POT către ministrul Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.