Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Procurorilor din România face apel la formatorii de opinie să nu mai critice neregulile din Justiţie

procurori dosare

Asociaţia Procurorilor din România se plânge de faptul că formatorii de opinie şi liderii politici vorbesc în termen critici despre justiţie, generând impresia că neregulile punctuale reflectă o stare de fapt generală. Procurorii critică şi modificările propuse de Parlament la Codul penal şi codul de procedură penală, după care fac apel la un discurs public care să întărească încrederea în justiţie.

Comunciatul Asociaţiei Procurorilor din România:

"Asociaţia Procurorilor din România constată cu îngrijorare înteţirea atacurilor împotriva sistemului judiciar, împotriva procurorilor şi judecătorilor, atacuri care sunt de natură a afecta grav încrederea cetăţenilor în înfăptuirea actului de justiţie şi, pe cale de consecinţă, buna funcţionare a statului.

Afirmaţii ale unor diferiţi formatori de opinie sau ale unor demnitari, prin care se induc idei conform cărora unele disfuncţionalităţi punctuale sunt de fapt vulnerabilităţile întregului sistem judiciar sunt opinii greşite şi conduc la o stare de neîncredere a cetăţenilor în funcţionarea justiţiei.

Mai mult, considerăm că aceste opinii greşite sunt folosite pentru a justifica modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală care, pe lângă faptul că vor îngreuna mult înfăptuirea actului de justiţie, se transformă în veritabile ameninţări la adresa procurorilor şi judecătorilor. Astfel, deşi Curtea Constituţională a României a atras atenţia prin două decizii recente că răspunderea magistraţilor trebuie reglementată de o manieră care să asigure independenţa acestora în înfăptuirea justiţiei, constatăm că se intenţionează transformarea unor abateri disciplinare în infracţiuni ai căror subiecţi speciali să fie procurorii şi judecătorii, respectiv se propune introducerea în Codul penal a două noi infracţiuni, repsectiv articolul 280 indioce 1 - reaua credinţă şi articolul 280 indice 2 - grava neglijenţă, cu limite exagerate de pedeapsă.

În acest sens, în motivarea unor propuneri de modificare a Codului penal, judecătorii şi procurorii sunt plasaţi alături de "clanurile" infracţionale, fiind indusă ideea că magistraţii constituie grupări infracţionale a căror activitate trebuie combătută, fiind anulată din start încrederea cetăţenilor în activitatea judecătorilor şi procurorilor.

Alături de Consiliul Superior al Magistraturii şi Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia procurorilor din România, recunoscând şi respectând independenţa şi rolul constituţional al celorlalte două puteri, cât şi dreptul la liberă exprimare, face apel la toţi formatorii de opinie şi la reprezentanţii celorlalte două puteri ca toate opiniile şi acţiunile acestora să fie îndreptate spre întărirea încrederii cetăţenilor în înfăptuirea actului de justiţie, având ca rezultat încrederea şi funcţionarea statului de drept.

Asociaţia Procurorilor din România asigură cetăţenii României că judecătorii şi procurorii îşi exercită cu bună credinţă activitatea, iar independenţa acestora este dublată de responsabilitate pe care aceştia o au în înfăptuirea justiţiei şi în apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a ordinii de drept."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.