Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Română pentru Smart City a lansat programul naţional City Air, care îşi propune monitorizarea aerului în școli

GAL
scoala clasa elevi

Asociaţia Română pentru Smart City a lansat, joi, programul naţional City Air, care îşi propune monitorizarea aerului prin instalarea a 30 de senzori în interiorul şi exteriorul unităţilor şcolare din Capitală, conform agerpres.

"România nu are în acest moment o reţea de monitorizare a calităţii aerului. 25.000 de oameni mor anual din probleme asociate poluării, iar în acest moment 80 de persoane, statistic, oficial, mor din cauza problemelor de poluare", a spus Eduard Dumitraşcu, preşedintele asociaţiei, în evenimentul de lansare a programului.

Datele culese de senzori vor fi afişate pe platforma map.cityair.ro şi pot fi accesate la liber de oricine.

Starea calităţii aerului este descrisă într-o primă fază prin "bună", "medie" sau "rea", pentru ca toţi cei care intră pe platformă să înţeleagă uşor care este calitatea aerului.

Periodic, un grup de lucru din cadrul asociaţiei va realiza rapoarte şi buletine care să conţină interpretarea acestor date, a mai spus Dumitraşcu.

"Este vorba despre o investiţie 100% privată de 50.000 de euro în cele 30 de staţii care vor fi instalate. Din septembrie, orice părinte va putea descărca o aplicaţie, va alege şcoala unde e copilul său şi va primi alerte în timp real dacă e vorba de poluare", a continuat reprezentantul asociaţiei.

La rândul său, primarul sectorul 6, Ciprian Ciucu, prezent la eveniment, a arătat că este nevoie de cel puţin 500 de astfel de senzori, care să fie distribuiţi teritorial destul de bine ca să vedem sursa poluări.

"Dacă punem senzori nu rezolvăm problema, ci trebuie să intervenim pentru îndepărtarea sursei de poluare. Se poate face acest lucru în două feluri: dacă ai şantier, l-ai închis, ai suspendat activitatea până rezolvă problema legată de poluare, dar dacă un bulevard este foarte foarte aglomerat, atunci Primăria Capitalei trebuie să-şi asume să închidă acea arteră, deşi o să fie înjurături şi costuri politice", a susţinut Ciucu.

El a arătat că autorităţile din capitala Bulgariei, Sofia, au instalat deja sute de astfel de senzori şi este nevoie şi de implicarea populaţiei.

"În Bulgaria, cetăţenii au adoptat astfel de senzori. La început, toată lumea a fost reticentă, dar până la urmă au implementat acest sistem care este foarte important, iar la meteo ei prezintă, pe lângă starea vremii, şi calitatea aerului", a continuat edilul local.

Ciucu a mai spus că o mare problemă care cauzează poluarea este legată de traficul intens al Capitalei.

"Pentru asta trebuie să schimbăm comportamentul de mobilitate al cetăţenilor, să îl convingi pe om să folosească transportul în comun. Altfel problema nu se rezolvă, cetăţeanul te schimbă la alegeri, iar problema rămâne nerezolvată", a punctat primarul de sector.

La rândul său, Traian Berceanu, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, a arătat că amenzile date poluatorilor nu au rezolvat nimic până acum.

"În ceea ce priveşte relaţia dintre firmele de salubritate şi primării, aceasta trebuie regândită. Dacă dăm amenzi primăriilor, acestea vor fi plătite tot din banii contribuabililor. Ce încercăm să face şi aici trebuie să ajungem la un acord politic este că primarii trebuie să fie şi ei amendaţi în alt fel, nu cu amenzi de 500 de lei, ci proporţional cu amenda pe care o dăm primăriei. Să găsim pârghii să mai punem un zero cel puţin", a susţinut comisarul.

Primarul este decidentul cel mai important într-o comunitate şi trebuie să se implice direct, a adăugat Berceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.