Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociația Românilor din Republica Croația a împlinit 5 ani de la înființare

Asociația Românilor din Republica Croația (ARC) a împlinit cinci ani de la înființare.

Evenimentul a fost marcat duminica trecută printr-o slujbă Te Deum oficiată la Biserica Ortodoxă Română din Zagreb.

La sediul asociației a avut loc o întâlnire la care au participat, alături de președintele ARC, Alina Dobrescu, numeroși membri ai asociației, ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, reprezentanți ai asociațiilor altor minorități naționale din Croația.

La eveniment a fost prezent și preotul Nicolae Ceruță, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Zagreb, care a aniversat în primăvara acestui an cinci ani de la oficierea primei liturghii în sfântul lăcaș pus la dispoziția românilor din Croația de către Biserica Catolică, informează basilica.ro.

În intervențiile lor, Alina Dobrescu, ambasadorul României, Dumitru-Ioan Moga primul președinte al asociației și parohul Bisericii Ortodoxe Române din Zagreb au evocat activitatea bogată desfășurată de asociație în cei cinci ani de existență.

Au fost menționate proiectele realizate în colaborare cu Ambasada României în Republica Croația, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român, Muzeul Țăranului Român și Agerpres, precum cele dedicate marcării Zilei Culturii Române, Mărțișorului, Zilei Universale a IEI, Zilei Limbii Române sau comunității și dialectului istroromân, întâlniri pentru aprofundarea parteneriatului economic dintre România și Croația.

S-a subliniat că acestea care au contribuit la coagularea unității comunității române și creșterea vizibilității acestora în Croația.

A fost evidențiată și buna colaborare a Asociației cu Uniunea Croaților din România și organizarea în comun a unor evenimente care au potențat aportul celor două comunități la apropierea, mai buna cunoaștere și întărirea legăturilor de prietenie și colaborare dintre România și Croația și popoarele celor două țări.

În cei cinci ani de existență, asociația a reușit obținerea unui sediu, a peste 80.000 RON din donații și finanțări nerambursabile, organizând peste 50 de proiecte de succes pe întreg teritoriul Croației și o Bibliotecă pentru copiii români, cu peste 800 de titluri în limba română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.