DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare solicită o amplă dezbatere naţională privind viitorul pensiilor administrate privat

Lege Start
pensii private

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a luat cunoştinţă despre apariţia în spaţiul public, în contextul aplicării diferitelor măsuri cuprinse în PNRR, a intenţiei de promovare în regim de urgenţă a unui proiect care vizează reglementarea plăţii pensiilor administrate privat (Pilonul II şi Pilonul III), se menţionează într-un comunicat remis luni de AURSF.

"Considerăm extrem de important, în ciuda faptului că nu am fost consultaţi până acum de cei care lucrează la fundamentarea unei legi necesare, îndelung amânate, dar care trebuie în mod obligatoriu să ţină cont de interesele participanţilor, să facem publice câteva idei de bază despre acest subiect", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Reprezentanţii AURSF susţin că "eliminarea posibilităţii de încasare integrală a sumei acumulate în patrimoniul personal al fiecărui participant nu este o varianta acceptabilă pentru participanţi".

"Aceştia trebuie să aibă dreptul să opteze între încasarea banilor integral, la momentul pensionarii, respectiv încasarea unei pensii pe o perioadă de timp determinată, convenită de comun acord împreună cu viitorul plătitor al pensiei private sau a unei pensii viagere. Desigur, vor putea exista diferenţe, inclusiv în zona impozitării, pentru cei care vor opta pentru una sau alta dintre soluţii. Însă opţiunea liberă şi asumată a participantului este temelia pe care trebuie să se aşeze construcţia viitoarei legi privind plata pensiilor administrate privat. De asemenea, cu excepţia cazului în care participantul optează pentru o pensie viageră, pariind pe faptul că va trăi mai mult decât media speranţei de viaţă din România, şi îşi asumă astfel în mod conştient să renunţe la proprietatea sumelor acumulate în contul său de pensie privată, în toate celelalte situaţii, inclusiv în cazul în care participantul încetează din viaţă în perioada plăţii pensiei pe perioadă determinată, convenită de comun acord cu plătitorul pensiei, toţi banii rămaşi trebuie să ajungă la moştenitorii legali sau testamentari ai participantului, care să poată fi încasaţi integral şi nu prin intermediul unui transfer în conturile lor de pensie administrata privat", se mai precizează în comunicat.

În plus, în perioada în care banii vor fi administraţi de plătitorul pensiei, fondurile deţinute vor trebui investite, pentru a produce în continuare randamente pentru participanţi, însă doar în plasamente cu grad redus de risc, pentru a garanta plata pensiei participantului.

"Considerăm că este nevoie de o amplă dezbatere naţională, cu participarea tuturor stakeholderilor, dar în special a celor care reprezintă participanţii, pe viitorii beneficiari de pensii, pentru realizarea unei legi de plată a pensiilor private care să răspundă tuturor exigentelor şi în care să se regăsească interesele acestora. De asemenea, în cadrul acestei dezbateri trebuie identificate şi măsuri prin care sumele reţinute în mod incorect în ultimii 4 ani din venitul brut al participanţilor să fie compensate corespunzător", afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.

AURSF în mod constant păstrarea echivalentului vechii contribuţii de 5,1%, prin majorarea procentului de contribuţie de la 3,75% (cât este în prezent) la 4,25% (cât ar fi trebuit să fie, pentru a nu îi prejudicia pe participanţi faţă de situaţia anterioară), însă "solicitările organizaţiei au fost ignorate de cei chemaţi să adopte decizii în acest sens."

În consecinţă, potrivit AURSF, 0,5% din salariul brut al fiecărui participant este deturnat lună de luna din patrimoniul personal al participantului în bugetul de pensii publice.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.