Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta răstoarnă tot ce se știa: găurile negre pot absorbi materia mult mai repede decât se credea (studiu)

innovationnewsnetwork.com
calea lactee univers galaxie cosmos planete

Asta răstoarnă tot ce se știa: găurile negre pot absorbi materia mult mai repede decât se credea (studiu)

Astrofizicienii americani și europeni au descoperit că găurile negre din centrul galaxiilor sunt capabile să absoarbă mult mai multă materie decât se credea anterior, ca urmare a fluctuațiilor speciale ale discurilor de gaz și praf (acreție) din jurul lor, a anunţat serviciul de presă al Universității Northwestern din SUA, informează Rador Radio România.

O lucrare în acest sens a fost publicată, miercuri, în "The Astrophysical Journal". "Calculele noastre au arătat că partea interioară a discului de gaz și praf din jurul găurii negre este distrusă în mod constant și apoi completată cu materie din jumătatea sa exterioară. Acest proces ar putea explica acele variații bruște ale puterii luminiscenței unor quasari, care nu pot fi explicate cu ajutorul teoriei clasice a acreției" - a declarat cercetătorul de la Universitatea Northwestern, Nicholas Kaaz, citat de serviciul de presă al universității.

Kaaz și colegii săi au ajuns la această concluzie în timp ce studiau structura discurilor de acreție, a aglomerărilor gigantice de gaz și praf, care înconjoară aproape toate găurile negre supermasive și unele găuri negre de masă stelară.

Ce se știa până în prezent

În trecut, astronomii credeau că găurile negre absorb treptat materia de pe aceste discuri, iar structura lor se schimbă extrem de lent. Autorii noii lucrări au descoperit că acest lucru nu este aşa atunci când au luat în considerare în calculele lor faptul că orice obiect masiv care se află în rotaţie "răsuceşte" spațiul din jurul său - fenomen cunoscut sub numele de efectul Lense-Thirring. Dacă masa și densitatea obiectului este suficient de mare, acest efect va face ca orbitele și axele de rotație ale oricăror corpuri și particule care se mișcă în jurul acestui centru de masă să se "clatine" dintr-o parte în alta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.