Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aşteptându-l pe Iohannis: Ce soluţie de avarie a găsit Guvernul pentru cele două ministere rămase fără titulari (surse)

Administrația Prezidențială
iohannis dancila iohannis sedinta de guvern

Joi, 21 februarie, este ultima zi din interimarul de 45 de zile de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor. Eugen Teodorivici şi Rovana Plumb nu mai pot ocupa aceste funcţii interimare începând de mâine, ceea ce poate genera un blocaj nu numai la nivelul ministerelor în cauză, ci la nivelul întregului guvern.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi că Rovana Plumb și Eugen Teodorovici pot rămâne miniștri interimari, deși termenul de 45 de zile a expirat. Această variantă ar încălca însă Constituţia, astfel că Executivul urmează să adopte altă strategie, potrivit unor surse politice.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii americani, concluzie-surpriză: Băutura care previne pierderea auzului

Astfel, Viorica Dăncilă mai aşteaptă până luni, 25 februarie, o eventuală decizie a preşedintelui Iohannis de numire în funcţiile de miniştri a persoanelor nominalizate: Daniel Suciu la Dezvoltare şi Răzvan Cuc la Transporturi. Dacă Iohannis nu semnează decretele până luni, premierul Dăncilă ar urma să desemneze alţi membri ai Guvernului pentru funcţii de miniştri interimari la cele două ministere. Această decizie va trebui însă, la rândul ei, să fie validată de Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 7 ianuarie decretele privind noii miniștri interimari - Rovana Plumb la Ministerul Transporturilor și Eugen Teodorovici la Ministerul Dezvoltării Regionale. Potrivit articolului 107 din Constituție, perioada de interimat la conducerea unui minister nu poate depăși 45 de zile.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus că este discutabil dacă se mai pot ține ședințe de Guvern fără cei doi miniștri.

„E de discutat. O să vedem când va fi programată ședința de guvern ce vom face. Nu avem încă programată o ședință de Guvern. Există două opinii, nu aș vrea să le evoc acum, dar eu sper să nu se ajungă în această situație”, a spus Greblă, întrebat de STIRIPESURSE.RO dacă pot avea loc ședințe de Guvern fără cei doi miniștri.

CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să ştii despre sucul de roşii: Cum ajută sănătatea şi care sunt riscurile

Acesta a adăugat că un lucru este cert: conducerea ministerelor va fi asigurată de secretari de stat dar cele două ministere nu pot înainta HG și OUG.

„Există un secretar de stat, sau secretari de stat, care pe domenii au anumite responsabilități. Unele decizii majore, precum promovarea unor proiecte de hotărâre de guvern sau ordonanțe de urgență nu pot fi făcute de secretarii de stat în această perioadă”, a mai declarat secretarul general al Guvernului pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.