Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC din CSM la Guvern: Ce spune un judecător după modificarea codurilor penale

guvernciolos

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, afirmă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că prin adoptarea ''bruscă'' a unei OUG este ratată tocmai o dezbatere publică amplă.

''Într-o democraţie parlamentară, cum le place constituţionaliştilor să spună, este firesc ca, prin această practică, Guvernul României să uzurpe în acest fel atribuţiile legislative ale Parlamentului? Prin adoptarea bruscă a unei OUG este ratată tocmai dezbaterea publică amplă de care vorbea, la acea vreme, viitorul ministru. Parlamentul a refuzat să-şi exercite rolul constituţional nesocotind că drepturi fundamentale ale cetăţenilor sunt încălcate prin pasivitatea lui şi punând în pericol de funcţionare autorităţi constituţionale. Există un interes al unor parlamentari în direcţia asta? Mulţi dintre ei sunt anchetaţi penal sau reprezintă în instanţă ca avocaţi inculpaţi în cauze de mare interes public - este acesta un interes? De a păstra confuzia şi neclaritatea aplicării celor două coduri de către procurori şi de către instanţe?'', a scris Dumbravă, ca reacţie la decizia de adoptare de către Executiv a OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Citește și: Acesta e cel mai tare imn al unui partid politic din România / VIDEO

În context, el întreabă dacă Guvernului i se mai poate reproşa faptul că a optat pentru adoptarea ordonanţei, adăugând că Parlamentul este cel care ''a adoptat noile coduri penal şi procedură penală, ale căror texte sunt pe bandă rulantă declarate neconstituţionale''.

''I se mai poate reproşa Guvernului că a optat, în disperare de cauză, pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă? Cum Parlamentul nu răspunde în astfel de situaţii, pare că singura soluţie este ordonanţa de urgenţă. Chiar nu răspunde Parlamentul pentru o astfel de pasivitate? Nu el a adoptat noile coduri penal şi procedură penală, ale căror texte sunt pe bandă rulantă declarate neconstituţionale?'', adaugă judecătorul Dumbravă.

Citește și: Sora lui Jean de la Craiova, legături cu Dorin Cocoș: Ce a spus fostul soț al Elenei Udrea la DNA

Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că modificarea a fost necesară pentru clarificarea elementelor din aceste două coduri conform indicaţiilor pe care Curtea Constituţională le-a făcut.

"De la intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală au fost nu mai puţin de 15 decizii ale Curţii Constituţionale care au produs un impact important asupra acestor acte normative. În consecinţă, a fost necesară transpunerea urgentă a unor acte normative pentru clarificarea elementelor din aceste două coduri, conform indicaţiilor pe care Curtea Constituţională le-a făcut. În mod normal, aceste transpuneri trebuiau să se facă în 45 de zile, unele erau în discuţii în Parlament, dar n-au apucat să fie votate", a spus Suciu.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.