Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac dur al oamenilor lui Tăriceanu la adresa guvernului: 'Produc pagube de miliarde bugetului'

Varujan Vosganian

Incompetenţa produce găuri uriaşe în bugetul de stat. Incapacitatea tehnocraţilor de a gestiona problemele statului are efecte devastatoare pentru economie, lucru ce pune în pericol măsurile care trebuiau implementate începând cu 2017, dar şi creşterile pe care le-au promis tehnocraţii pentru domenii precum sănătatea sau educaţia.

În 2015, după primul semestru, Ministerul de Finanţe raporta un excedent de 0,6% din PIB, adică un plus de 4,2 miliarde de lei la bugetul de stat. Aceste cifre erau obţinute în condiţiile în care România îşi revenea după perioada de tăieri dramatice de salarii, din timpul guvernării Boc-Băsescu.

Guvernarea din care ALDE a făcut parte reuşise în 2015 să aducă România pe excedent bugetar, lucru care a permis adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală, măsuri al căror scop era acela de a veni în sprijinul românilor, dar şi implementarea unui nou Cod Fiscal cu măsuri de stimulare economică, precum reducerea TVA și a CAS.

În 2016, în timpul guvernării tehnocrate, lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. În primul semestru, între veniturile pe care şi le-a programat Guvernul Cioloş la buget şi ce a reuşit Ministerul Finanţelor să aducă la buget, există o diferenţă de 3,9 miliarde de lei, adică o gaură de aproape 1 miliard de dolari în bugetul României. Această diferenţă este cu atât mai surprinzătoare cu cât ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, ne dădea asigurări şi prezenta cifre în luna aprilie prin care ne spunea că avem încasări cu 6% mai mult decât programul pentru trimestrul I, iar încasările din TVA crescuseră cu aproape 10%. Dacă socotim că în această perioadă, practic investițiile de la buget sunt blocate, rezultă că dezechilibrul între resurse și necesități este din ce în ce mai mare.

Rezultatele acestei guvernări se dovedesc a fi catastrofale pentru România, iar ele vor fi decontate de români în 2017 şi în anii ce vor urma. Nu vor răspunde pentru dezastrul pe care îl lasă în urmă tehnocraţii lui Dacian Cioloş, care îşi vor încheia concediul în România la finele acestui an. Aceştia nu vor da explicaţii cu privire la faptul că avem zero fonduri europene atrase, că nu au fost făcute investiţii şi nici nu au fost duse la capăt proiecte importante pentru români, precum Legea salarizării. Ei îşi vor vedea liniştiţi de locurile lor de muncă bine plătite de la Bruxelles sau de pe unde i-a mai adus Dacian Cioloş.

Încă o dată vedem de ce este nevoie de un guvern care să îşi asume răspunderea pentru toate deciziile pe care le ia. În acest moment, tehnocraţii ştiu că nu au nimic de pierdut şi nu le pasă de ceea ce se va întâmpla cu România după ce ei nu vor mai fi la Palatul Victoria. În loc să facă strategii pe termen foarte lung, lucru pe care ar trebui să îl facă un guvern politic, tehnocraţii lui Dacian Cioloş ar fi trebuit să se preocupe de problemele curente ale României.

Mai grav este faptul că aceşti miniştri sunt doriţi pe mai departe de PNL, care visează să păstreze Guvernul Cioloş şi după alegerile parlamentare. Celor din PNL nu le pasă că orice prelungire a actualei guvernări nu este decât în detrimentul României. Este inexplicabil cum PNL aplaudă cu atâta fanatism un guvern al eşecului, a tunat Varujan Vosganian, conform unui comunicat de presă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.