Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac fără precedent la Maia Sandu: Un fost condamnat, catalogat 'pericol pentru securitatea statului', atacă preşedintele Republicii Moldova

IPN.md
Maia Sandu

După declarațiile președintelui Maia Sandu precum că gruparea lui Veaceslav Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului, controversatul om de afaceri a venit cu o replică. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 3 iunie, Veacesval Platon a declarat că nu va tăcea, mai ales în contextul în care procurorii au renunțat la învinuirile privind implicarea lui Platon în „jaful secolului”.

Într-o conferință de presă pe care a intitulat-o „Viața după moarte”, omul de afaceri Veaceslav Platon a declarat că la sfârșitul săptămânii trecute, când Procuratura a anunțat că renunță la învinuirile care îi sunt aduse, în sfârșit i s-a făcut dreptate. Însă, potrivit lui, în aceeași zi, președinta Maia Sandu a lansat în adresa sa acuzații, spunând inclusiv că decizia procuraturii e dubioasă, dar și că el atentează la securitatea și stabilitatea financiară a statului. Acesta susține că „după acest cinism și aceste minciuni tupeiste, nu va tăcea, pentru că paharul s-a umplut.”

„Maia Sandu a declarat că PG a luat o decizie îndoielnică, că eu ameninț securitatea statului, stabilitatea finaciară a statului, După acest cinism, după această minciună fără scrupule, nu o să tac. Pe timpul lui Plahotniuc nu am tăcut, nici acum nu voi tăcea. De aceea, voi începe o activitate publică și politică prin care voi demasca toată această înșelăciune de pe scena politică. Voi lămuri cine și ce interese urmărește și cum sunt manipulați oamenii”, a declarat Platon.

Platon a declarat că Maia Sandu îi impută diverse infracțiuni, inclusiv și furtul miliardului, pe când ea este cea care poartă responsabilitate pentru această fraudă.Mai mult, Platon afirmă că Maia Sandu, fiind membru în Guvern, a votat pentru modificarea legislației cu privire la emiterea garanțiilor de stat, creând „bază legală pentru fraudă, astfel poartă responsabilitate colectivă pentru aceste fapte”.

„Doamna președintă niciodată nu i-a răspuns societății de ce a făcut aceste lucruri. Și acum am o întrebare directă, foarte clară pentru Maia Sandu: De ce ați făcut acest lucru? Ce motivație ați avut? Întrebarea este foarte simplă: Ați făcut-o pentru bani sau din prostie? Vreau să le răspundă tuturor cetățenilor care au fost furați. Nu are niciun drept moral să conducă țara până nu răsunde la această întrebări. Noi toți cetățenii am fost păgubiți. (…) Sunt primul care va zice că regina noastră e goală. Nu are nici competențe, nici cunoștințe, e o persoană narcisistă. Sunt femei care și-au înșelat soțul de multe ori și sunt care nu au făcut asta niciodată. Dar nu există femei care să-și fi înșelat soțul doar o dată. Mă adresez către Maia Sandu: Dacă ați făcut o dată, de ce să nu ne așteptăm că veți face și a doua oară?”, a mai spus Platon.

La 28 mai, Procuratura Generală a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Decizia a fost anunțată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde avut loc o nouă ședință de judecată de examinare a cererei de revizuire, depusă în 2019, de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în dosarul care a fost condamnat la 18 ani de pușcărie cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

Drept urmare a acestei decizii, președintele Maia Sandu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, în care a declarat că Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului.

„Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare. Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea. Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”, notează Maia Sandu.

Precizăm că șeful suspendat al PA, Viorel Morari susține că în cazul de față, Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, și-a depășit atribuțiile de serviciu și este pasibil de răspundere penală.

Acțiunile procurorilor, de a renunța la acuzațiile înaintate lui Veaceslav Platon, au fost mai mult decât previzile. Or, chiar Procurorul General Alexandr Stoianoglo, a fost cel care a dat ”tonul” în momentul în care a declarat public că tot dosarul era contrafăcut. Fapt care a avut loc până în momentul în care cererea de revizuire nu era acceptată de către judecători. Cu atât mai mult, la acea etapă nu fusese examinate pretinsele probe, a precizat Morari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.