Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac neașteptat la adresa lui Donald Trump, din partea unui fost mare președinte republican

Donald Trump

George H. W. Bush, preşedinte al SUA în perioada 1989-1993, şi-a exprimat convingerea că actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, este "un fanfaron" care se lasă condus de propriul ego şi a confirmat că la scrutinul prezidenţial din 2016 a votat pentru candidata democrată Hillary Clinton, nu pentru candidatul propriului partid, informează EFE.

Citește și: Rupere în PSD Un ministru al lui Mihai Tudose, 'FĂCUT PRAF': 'Nu poţi avea ziua şi demiterea'

Citește și: Lovitură sub centură pentru Klaus Iohannis: Un aliat ferm se întoarce împotriva şefului statului


Fiul lui Bush Sr., George W. Bush, şi el preşedinte al SUA între anii 2001-2009, era de părere în timpul campaniei electorale că Trump nu avea habar despre "ce înseamnă să fii preşedinte", potrivit unei noi cărţi, care va vedea lumina tiparului la 14 noiembrie şi din care postul de televiziune CNN şi ziarul The New York Times au prezentat câteva detalii, informează Agerpres

Comentariile au fost făcute de cei doi foşti preşedinţi în timpul campaniei electorale, într-un moment în care majoritatea sondajelor o dădeau învingătoare pe Hillary Clinton. 

În carte, intitulată "The Last Republicans" (Ultimii republicani - n.r.) şi scrisă de istoricul Mark Updegrove, Bush Sr. afirmă că a votat pentru Hillary Clinton, confirmând un zvon care a circulat cu câteva săptămâni înaintea scrutinului. În ceea ce-l priveşte, Bush Jr. a votat în alb, lucru anunţat de biroul său de presă chiar în ziua alegerilor. 

Cei doi foşti preşedinţi au discutat anul trecut cu Updegrove, spunându-i ceea ce credeau despre Trump: în mai 2016, Bush tatăl a spus cu subiect şi predicat că nu îi plăcea candidatul pe care partidul său îl alesese pentru a se instala la Casa Albă. "Nu ştiu multe despre el, dar ştiu că este un fanfaron. Şi nu mă încântă prea mult ideea de a deveni liderul nostru", a declarat Bush Sr., în vârstă de 93 de ani, care a adăugat ulterior că motivul pentru care Trump părea că vrea să devină preşedinte era "un oarecare ego" şi că, pentru a uni ţara, este nevoie de o doză de "smerenie". 

Şi Bush Jr. a privit cu stupoare ascensiunea lui Trump, iar când acesta a declarat că era propriul său consilier, George W. Bush şi-a spus că aspirantul republican la funcţia de şef al statului "nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte". În timpul campaniei electorale de anul trecut, George W. Bush, în vârstă de 71 de ani, i-a mărturisit lui Updegrove că se teme că va fi "ultimul preşedinte republican" al SUA, formulă care l-a inspirat pe autor în alegerea titlului cărţii. "În acel moment, cred că (Bush Jr.) era îngrijorat că Hillary Clinton ar putea câştiga", a explicat Updegrove pentru The New York Times. 

"Însă, dacă analizăm valorile lui (ale lui Bush Jr. - n.r.) şi pe cele pe care le împărtăşeau tatăl său (Bush Sr. - n.r.) şi Ronald Reagan (preşedinte între anii 1981-1989 - n.r.), ele diferă mult de valorile de astăzi ale Partidului Republican, îndeosebi în ceea ce priveşte ideile pe care le-a promovat Donald Trump în timpul campaniei sale electorale, care sunt în esenţă protecţionismul şi o oarecare xenofobie", a adăugat el. 

Cei doi Bush, tată şi fiu, discută în carte şi despre relaţia dintre ei, despre consilierii pe care i-au avut de-a lungul mandatelor lor şi despre preocuparea lui Bush Sr. faţă de orientarea spre dreapta a doi dintre consilierii fiului său, fostul vicepreşedinte Dick Cheney şi fostul ministru al apărării Donald Rumsfeld. În carte, Bush Jr. respinge ideea că Cheney şi Rumsfeld l-au manipulat şi insistă că cei doi nu au luat "nicio afurisită de decizie" care îi revenea de drept preşedintelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.