Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul AMENINȚĂ SUA, Marea Britanie și Israel după ATACUL în care au murit un român şi un britanic

mediafax.ro
petrolier explozie

Administraţia Iranului a avertizat, luni, că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului, un incident soldat cu moartea a doi marinari, un român şi un britanic, anunță Mediafax.

"Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de Agenţia France-Presse şi de postul France 24.

Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. "Administraţia de la Washington consideră că Iranul a comis acest act şi va urma o reacţie adecvată", a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat american.

"Este vorba de un act deliberat, punctual, o încălcare clară a legislaţiei internaţionale. Iranul trebuie să înceteze atacurile de acest fel, navele trebuie să poată naviga liber", a afirmat, la rândul său, Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, citat de BBC News.

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a cerut comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că atacul asupra petrolierului a fost o eroare gravă. "Aud acum că Iranul încearcă, într-o manieră laşă, să scape de responsabilitatea comiterii acestui incident. Neagă acuzaţiile. Eu spun în mod clar: Iranul se află în spatele atacului asupra navei", a afirmat duminică premierul israelian, Naftali Bennett. "Materialele serviciilor de informaţii care demonstrează implicarea Iranului există şi ne aşteptăm ca membrii comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că a comis o gravă eroare. În orice caz, noi ştim cum să transmitem acest mesaj Iranului în maniera noastră. Acţiunile de intimidare ale Iranului sunt periculoase nu doar pentru Israel, ci afectează şi interesele mondiale, precum libertatea de circulaţie maritimă şi comerţul global", a subliniat Naftali Bennett, conform cotidianului The Times of Israel. Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a vorbit cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, precum şi cu omologii săi din Marea Britanie şi România, pentru a coordona reacţiile internaţionale la atac. Antony Blinken şi Yair Lapid au convenit să discute cu aliaţii "pentru invetigarea incidentului, pentru a furniza asistenţă şi pentru a lua în considerare viitorii paşi", a comunicat Departamentul de Stat de la Washington.

Iranul a negat orice implicare în atacul asupra petrolierului

Ministerul iranian de Externe a respins, duminică, orice implicare în atacarea petrolierului, catalogând acuzaţiile drept "lipsite de fundament". "Aceste jocuri de atribuire a vinovăţiei nu sunt nimic nou. Cei care sunt responsabili de acest atac sunt cei care au făcut posibil ca regimul israelian să aibă prezenţă în această regiune", a afirmat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Un oficial israelian a afirmat vineri că atacul asupra petrolierului utilizat de compania unui miliardar israelian a fost comis de Iran, cu o dronă. "Este vorba de un atac terorist iranian, au fost ucişi doi oameni nevinovaţi. Iranienii au atacat nava cu un avion fără pilot. O navă inofensivă, cu oameni nevinovaţi", a declarat un oficial israelian, sub protecţia anonimatului, pentru postul israelian Channel 13, citat de cotidianul The Jerusalem Post. La rândul său, o sursă din SUA a confirmat, potrivit site-ului israelian News.Walla.co.il, că atacul asupra petrolierului a fost comis cu o dronă. Oficiali din cadrul serviciilor secrete israeliene cred că Iranul a ripostat astfel la un atac cibernetic comis de Israel asupra reţelei informatice a sistemului feroviar iranian. Surse citate de postul iranian Al-Alam au afirmat că atacul este o ripostă la un raid aerian israelian efectuat în Siria, soldat cu moartea a doi militanţi islamişti proiranieni.

Petrolierul MV Mercer Street, utilizat de compania unui om de afaceri israelian, a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran. Atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul este sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în atacul care a vizat petrolierul, a anunţat compania care utiliza nava, Zodiac Maritime. "În momentul incidentului, nava se deplasa dinspre Dar es Salaam spre Fujuirah", a transmis compania Zodiac Maritime, fără a oferi detalii despre atac. Iniţial, surse din cadrul companiei afirmaseră că existau suspiciuni că ar fi fost vorba de un "act de piraterie".

Acesta este al doilea atac care vizează o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer. La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.

Incidentele intervin în contextul tensiunilor dintre Iran şi Israel. În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, Israelul a atribuit Iranului atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman. Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Guvernul israelian suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.