Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac terorist în Pakistan, îndreptat împotriva creștinilor

Suicide bomb blast killed at least 52 people in Lahore

Cel mai mare atac terorist din acest an din Pakistan, care s-a petrecut duminică într-un parc public din Lahore, capitala provinciei Punjab din estul țării, s-a soldat cu 70 de morți și peste 300 de răniți, în urma unui atac sinucigaș.

Atentatul a fost revendicat de talibani și îndreptat împotriva creștinilor, notează Time.

„Ținta au fost creștinii. Am vrut să trimitem un mesaj premierului Nawaz Sharif că am intrat în Lahore. Poate face ce vrea, dar nu va reuși să ne oprească. Atentatorii noștri sinucigași vor continua aceste atacuri”, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor.

Pakistanul a decretat trei zile de doliu național, un gest de solidaritate pentru comunitatea creștină din țară, care însumează 2.5 milioane de persoane din totalul de 200 de milioane de cetățeni pakistanezi.

Parcul în care s-a produs atentatul sinucigaș a fost slab păzit și numai de către o firmă privată, în condițiile în care anul trecut, în aceeași zi și în același parc s-a mai petrecut un atentat terorist, de asemenea îndreptat împotriva creștinilor.

Atentatul s-a petrecut într-un moment în care oficialii pakistanezi se confruntă cu o altă problemă care are în prim-plan extremiști religioși.  În Islamabad, capitala Pakistanului, au avut loc duminică ciocniri violente între forțele de ordine și mii de civili care protestau împotriva deciziei guvernului de a-l executa pe Mumtaz Qadri.

Acesta lucra ca gardă de corp în poliție, când în anul 2011 l-a asasinat pe Salmaan Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, pentru că i-a luat apărarea unei femei creștine încarcerate sub acuzația de blasfemie. În ochii protestatarilor, Mumtaz Qadri este un erou care a luat apărarea Islamului în fața unei blasfemitoare. Aceștia au vandalizat mai multe stații de transport public și au incendiat mașinile poliției, astfel făcându-și auzită cererea ca Mumtaz Qadri să fie declarat martir, în vreme ce prizonierii acuzați de blasfemie, cea mai mare parte dintre aceștia făcând parte din minoritățile religioase ale Pakistanului, inclusiv creștinii, să fie executați.

Acuzația de blasfemie a produs adesea valuri în Pakistan, aproximativ 100 de persoane fiind acuzate anual, pe baza unei legi vagi și interpretabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.