Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac virulent la adresa lui Claudiu Năsui: 'Este gravă lipsa de experiență managerială. Nu există nicio motivație la refuzul de consultare cu mediul de afaceri'

RFI.ro
Claudiu Năsui

În 2020 exporturile României au scăzut cu peste 10%, iar deficitul balanței comerciale s-a mărit cu cca un miliard de euro, iar reducerea a continuat și în prima lună a anului, anunță Asociația Națională a Exportatorilor si Importatorilor din România.

Anul trecut, din cauza pandemiei, exportatorii au trăit din comenzile antamate la târgurile internaționale anterioare, iar in acest an conveniseră cu precedenta echipă de la Ministerul Economiei participarea la cca 100 de manifestări externe a peste 1.000 de firme din toate domeniile și din toate județele țării.

La preluarea mandatului de către noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, prima măsură (după ce a deblocat lifturile ministeriale) a fost să elimine aceste participări internaționale, iar cu prilejul fundamentării bugetului de stat pentru 2021 a anulat finanțarea atât a Programului de promovare a exporturilor (reglementat prin OUG nr.120/2002), cât și a Programului de internaționalizare a firmelor (reglementat prin OUG nr.8/2017, prelungit de UE până în 2023, dar neactualizat de România). Astfel exportatorilor li s-a încălcat dreptul legal de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi și contracte, arată o scrisoare deschisă a asociației exportatorilor.

Val de cutremure în România - Unde au avut loc si ce magnitudine au înregistrat

ANEIR vorbește de pagubele generate de „acest sabotaj”, care sunt imense: scăderea exporturilor, șomaj, amplificarea deficitului comercial și al balanței de plăți, pierderile irecuperabile ale cheltuielilor de pregătire a participării firmelor la târguri, compromiterea imaginii țării pe plan extern față de organizatorii manifestărilor internaționale și față de partenerii care așteaptă zadarnic românii să le vadă noile creații și produse de export.

„Este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului C. Năsui (nu este primul și singurul caz), fără competență bazată pe o prodigioasă activitate în producție, dar nu există nicio motivație la refuzul de consultare cu mediul de afaceri. S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil. Iar luni 01 febr., când a fost invitat în plenul CE din incinta ministerului, ne-a comunicat acceptul găzduirii reuniunii, dar a refuzat participarea!”, spune ANEIR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.