Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul cerebral vascular – una dintre cele mai riscante afecțiuni, indiferent de vârstă

Spitalul Sfântul Sava
spital refacere fizioterapie spitalul sfantul sava

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul adulților din țara noastră, la egalitate cu bolile coronariene, după cum arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.

Accidentele vasculare sunt și prima cauză de invaliditate, acestea afectând persoane de vârste diferite, de la pacienți foarte tineri până la cei mai vârstnici. Persoanele cu risc cardiovascular sunt cele mai predispuse la atacuri vascular-cerebrale, iar după vârsta de 55 de ani, acest risc se dublează la fiecare 10 ani.

Numărul mare de pacienți cu afecțiuni cardio-vasculare, inclusiv cei care trec printr-un atac vascular-cerebral, pun sistemul medical public în imposibilitatea de a-i trata corespunzător mai ales pe aceia care au nevoie stringentă de recuperare medicală.

Recuperarea medicală este necesară pentru a putea redobândi mobilitatea, pentru a putea relua cea mai mare parte dintre activitățile pe care le aveau înainte de accidentul vascular sau, în cazuri mai fericite, pentru reluarea în totalitate a vieții dinainte de accident.

În România, sunt puține centre de recuperare medicală, iar medicii specialiști depășesc cu puțin numărul de 100, la nivel național, ceea ce se situează cu mult sub nivelul necesarului. O ”concentrație” mare de specialiști în recuperare medicală se găsește în Spitalul de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava. Aici, pacienții care au suferit atacuri cerebrale vasculare sunt internați în cel mai scurt timp după intervențiile chirurgicale de urgență, pentru a avea șanse mari de recuperare. Sunt supravegheați 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Procedurile de fizioterapie și kinetoterapie sunt realizate în fiecare zi, fără pauză impusă de sărbători legale. Spitalul este deservit de o echipă medicală formată din 8 medici de specialități diferite, 40 de specialiști în kinetoterapie, fizioterapie și masaj și 30 de asistenți medicali, ceea ce face ca atenția acordată fiecărui pacient în parte, din cei maximum 118 cât pot fi internați simultan, să fie la limite maxime.

content-image

În Spitalul Sfântul Sava se face recuperare medicală și după traumatisme cerebrale sau traumatisme vertebromedulare incomplete, pentru pacienți cu scleroză multiplă sau cu paralizie cerebrală, dar și după o altă lungă listă de afecțiuni. Acest spital înregistrează cele mai bune rezultate în recuperare medicală a pacienților declarați ”fără șanse”.

Cele peste 70 de echipamente pe care le deține sunt inovative, unele dintre ele regăsindu-se în doar alte două spitale românești, așa cum sunt sistemele de recuperare a mersului, respectiv a funcțiilor mâinii, prin stimulare electrică funcțională (FES). Aceste sisteme au forma unor orteze, fiind foarte ușor de purtat de către pacienți. Au funcții de contractare a mușchilor prin impulsuri electrice, nu au fire și nu incomodează pacienții, sistemele fiind diferite pentru membrele superioare și membrele inferioare. Aceste echipamente îmbunătățesc abilitățile de a efectua sarcini zilnice, reduc spasticitatea musculară, ajută mișcările volutive ale membrelor și încheieturilor, reeducă musculatura. Practic, după un atac cerebral vascular, pacientul este nevoit să reînvețe mișcări care, anterior AVC, erau considerate instinctuale.

Aceste aparate folosite pentru recuperarea mersului și a mișcărilor brațelor, prin stimulare electrică funcțională monitorizează mișcarea pacientului în trei planuri, prin utilizarea unui giroscop triaxial și un accelerometru. Sistemul identifică fazele ciclului de mers și algoritmul nou se adaptează la schimbarea dinamicii de mers și realizează stimularea în 0,01 secunde. Oferă un răspuns de încredere de 30 de ori mai rapid decât am clipi din ochi.

Se pot ajusta rapid la pacienți diferiți, oferă un control precis asupra mișcărilor și conțin teste integrate de 10 metri de mers, respectiv de 6 minute. Astfel, se poate urmări și documenta ușor progresul zilnic al pacientului. Evaluările standardizate ajută urmărirea în mod obiectiv și documentarea progresului, mărind astfel eficiența fiecărei sesiuni terapeutice.

content-image

Spitalul Sfântul Sava pentru Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative a fost dotat de curând cu aceste sisteme prin stimulare electrică funcțională, performanța deja înregistrată în recuperare medicală urmând să crească și mai mult.

Spitalul Sfântul Sava deține și o ambulanță tip C, dotată cu aparatură de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență, de curând, fiind înființată și o secție cu 18 paturi, de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale, după sistemul de terapie intensivă.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.