Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul de la 7 octombrie a fost mult mai elaborat decât se credea: Cum a reușit Hamas să adoarmă Israelul

hamas

Ca parte a planurilor sale pe termen lung de a linişti Israelul să creadă că nu vrea un conflict, gruparea teroristă Hamas chiar a oferit Israelului informaţii despre Jihadul Islamic Palestinian, relatează The Washington Post.

Hamas și-a petrecut mai mult de un an planificându-și atacul istoric asupra Israelului, în urma planurilor de luptă construite pe materiale open-source și informații la nivel înalt, au declarat ofițerii de informații israelieni unui grup mic de jurnalişti săptămâna aceasta.

Rafinamentul atacului și dovada tot mai mare a planificării strategice pe termen lung de către Hamas, aruncă o lumină nouă asupra posibilității de acoperire a aparatului de informații al grupului și a complezenței lăudatului stat de securitate al Israelului.

Chiar și locația informării de luni a fost grăitoare: sediul Amshat, o unitate de informații dispărută anterior din cadrul Forțelor de Apărare Israelului însărcinată cu strângerea de documente și alte materiale tehnice relevante pentru război.

Amshat a fost desființat acum cinci ani, potrivit IDF. „Israelul, în esență, a decis că s-a încheiat cu războiul”, a spus o persoană familiară cu unitatea, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile de securitate. A fost reînviat după 7 octombrie – cea mai sângeroasă zi din istoria țării, când 1.200 de oameni au fost uciși.

Asaltul i-a uimit pe israelieni, care, timp de ani de zile, fuseseră asigurați de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și de liderii militari că Hamas a fost descurajat, luptătorii săi au fost îngrădiți în siguranță în interiorul Gazei. Dar în întreaga armată israeliană, analiștii avertiseră luni de zile că se pregătește un atac în mai multe direcții: o infiltrare fără precedent a Israelului pe uscat, aer și mare.

Mulți dintre cei 3.000 de combatanți care au luat cu asalt gardul de graniță al Israelului cu Gaza, în zorii zilei de 7 octombrie, aveau planuri de luptă cu instrucțiuni specifice, au spus ofițerii de informații israelieni. Unele au implicat planuri de a lovi baze militare până la nord până la Rehovot și la est până la Beersheva, precum și două locuri - cu nume de cod punctele 103 și 106 - adânci în Marea Mediterană.

„Nu știm ce au vrut acolo”, a spus un ofițer al IDF de la sediul Amshat, vorbind sub condiția anonimatului, în conformitate cu protocolul militar. Echipa sa și-a petrecut ultimele două luni cernind computere, notebook-uri, pamflete și echipamente de comunicații.

Luptătorii au venit în Israel cu planuri detaliate de luptă care includeau hărți ale structurilor interne ale bazelor militare și ale orașelor civile, liste extinse de arme și echipamente utilizate de fiecare dintre unitățile sale și liste de verificare pentru uciderea și capturarea bărbaților, femeilor și copiilor. Ei au fost instruiți să ucidă ostatici dacă dovedeau prea multe probleme. Un document includea o listă de fraze transliterate din arabă în ebraică: „dați jos pantalonii”, „vom ucide ostaticii”, „cum folosiți arma?”

Un alt pamflet includea un citat: „dușmanul tău este o boală care nu are alt leac decât să le taie ficatul și inima”.

Multe dintre hârtii și caiete erau scrise de mână și pline de cuvinte codificate, complicând efortul de a le digitiza și organiza. Unele au fost încărcate pe computere adunate din zonele de luptă din sudul Israelului; altele au fost recuperate în timpul invaziei terestre din Gaza de către Israel.

Ofițerii IDF au folosit mănuși de latex de unică folosință pentru a gestiona probele, dintre care unele au fost găsite cu urme de rămășițe umane.

Planurile de luptă confirmă ceea ce soldații individuali din unități separate din armata israeliană avertizaseră de luni de zile, în unele cazuri de mai mult de un an - că militanții nu pur și simplu efectuau exerciții peste granița din Gaza, așa cum susțineau mulți lideri IDF. , dar își pregăteau activ cea mai mare operațiune militară.

Un document de informații IDF – cu numele de cod „Zidul Jericho” – cu mai mult de 30 de pagini, a fost prezentat în mai 2022 lui Aharon Haliva, șeful serviciilor de informații IDF, și lui Eliezer Toledano, șeful comandamentului sudic al IDF, radiodifuzorul public israelian. Kan a raportat săptămâna trecută.

Prezentarea PowerPoint nu a specificat o dată pentru atac. Dar ofițerii de informații au înțeles că Hamas plănuia să-și lanseze forțele într-o sâmbătă, în Sabatul evreiesc sau într-o sărbătoare evreiască, când mai puțini soldați aveau să păzească granița.

Alte detalii au fost înfricoșătoare de prevăzătoare: asaltul ar implica un baraj inițial de rachete care să servească drept acoperire pentru asaltarea comunităților israeliene și a bazelor militare, iar dronele și lunetisții ar fi folosite pentru a dezactiva camerele de supraveghere, potrivit Ayala Hasson, jurnalist Kan.

Nici Haliva, nici Toledano nu au comentat documentul „Zidul Jericho”, a cărui existență a fost ulterior raportată de New York Times.

Un ofițer de securitate a confirmat pentru The Washington Post că informațiile IDF au adunat dovezi ale planurilor pentru un atac la scară largă al Hamas în urmă cu mai bine de un an. El a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa de știri.

În aprilie, a spus el, armata a emis o alertă internă cu privire la infiltrarea Hamas care vizează kibutzim-urile din apropierea Fâșiei Gaza, invocând dovezi concrete că operațiunea ar putea implica sute de militanți.

În august, cu săptămâni înainte de atac, noi informații au indicat un atac iminent, a spus ofițerul de securitate.

Avertismentele au fost din nou respinse. Comunitățile de pe partea israeliană a graniței nu au fost niciodată notificate.

Autoritățile de securitate israeliene au eliberat permise pentru ca festivalul de muzică Nova să aibă loc la câțiva mile de granița cu Gaza; 364 de persoane au fost ucise la festival și alte zeci de persoane luate ostatici pe 7 octombrie.

„A crede că au existat informații și nu ni s-a spus este mai mult decât o neglijență; este o trădare”, a spus Rami Samuel, unul dintre organizatorii evenimentului. „O neglijare nu poate costa viața a 1.200 de oameni.”

De ani de zile, în declarații publice și în diplomația privată, Hamas a susținut că este mai interesat să construiască Gaza din punct de vedere economic decât să reînnoiască un conflict cu Israelul.

Haliva a declarat în septembrie 2022 că, deși Hamas a fost implicat în activități militare, „vedem că procesele întreprinse față de Israel pentru a stabiliza economia și pentru a permite intrarea muncitorilor au potențialul de a aduce ani de liniște”.

Hamas s-a abținut în mare măsură să tragă cu rachete în Israel după 2021. În mai, a rămas pe margine, în timp ce Jihadul Islamic Palestinian, un grup militant mai mic din Gaza, se implica într-un conflict de scurtă durată cu Israelul.

Oficialii Hamas chiar au furnizat Israelului informații despre PIJ pentru a întări impresia că sunt interesați de colaborare, a declarat pentru The Post un oficial de securitate israelian, sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa de știri.

De asemenea, în ultimele luni, la gardul din Gaza s-au organizat demonstrații mari pentru a obișnui IDF cu vederea mulțimilor de la graniță și, mai larg, „pentru a linişti Israelul în complezenţă”, a spus Miri Eisin, fostă responsabilă cu informațiile IDF. ofiţer.

Eisin a spus că aparatul de securitate al Israelului și mulți dintre aliații lui Israel sunt mai preocupați de Hezbollah, gruparea militantă susținută de Iran din nord, care a declarat în 2018 planuri de cucerire a regiunii Galileii.

„Au fost planuri luate foarte în serios – erau în nord, cu Hezbollah”, a spus ea.

Netanyahu a încercat să se distanțeze de eșecul serviciilor de informații. Biroul său nu a comentat dacă prim-ministrul cunoștea planul de luptă al Hamas prezentat în „Zidul Ierihonului”.

Unii dintre militarii care au încercat să tragă un semnal de alarmă au fost printre primii dislocați în dimineața atacului.

Colonelul Asaf Hamami, în vârstă de 41 de ani, comandantul Brigăzii de Sud a Diviziei Gaza a fost ucis în lupta cu militanții la Kibbutz Nirim. Sâmbătă, IDF și-a schimbat statutul de la „dispărut” la „ucis în timpul luptei” și și-a notificat familia că trupul său este reținut de Hamas în Fâșia Gaza.

Mama lui, Clara, a spus că încercările fiului ei de a avertiza armata cu privire la ceea ce a urmat au fost respinse în mod repetat.

„Ai avertizat, ai alertat, le-ai spus, ai văzut ce era pe cale să se întâmple, că nu ar trebui să fim mulțumiți”, a spus mama lui, în timp ce l-a elogiat luni la un cimitir militar din Tel Aviv. „Au fost cei care ți-au spus: „Ai văzut ce este mai rău.” Apoi a venit cel mai rău, în aceea sâmbătă neagră, pe 7 octombrie.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.