Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul sângeros din Moscova putea fi preîntâmpinat. Cum a ignorat Putin avertismentele SUA: 'Toate acestea seamănă cu un șantaj total'

reuters.com
vladimir putin

Președintele rus Vladimir Putin a respins avertismentele SUA privind un potențial incident terorist la Moscova, cu doar câteva zile înainte ca bărbați înarmați să atace vineri o sală de concerte din oraș.

Cel puțin 60 de persoane au murit și peste 100 au fost rănite după ce mai mulți indivizi înarmați au luat cu asalt sala de concerte Crocus din Moscova, a anunțat comitetul de investigație al Rusiei. Agenția de știri de stat TASS a raportat 40 mai devreme în cursul zilei, citând Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, care a calificat incidentul drept un "atac terorist", scrie businessinsider.com

Videoclipuri grafice postate pe rețelele de socializare pretind că arată desfășurarea atacului. În unele dintre imagini se aud focuri de armă și țipete ale spectatorilor de la concert.

Potrivit presei de stat ruse, atacatorii neidentificați erau înarmați cu puști de asalt și au deschis focul în holul clădirii înainte de a se deplasa în sala principală de concert, unde era programat să cânte o formație. Aceasta a adăugat că o explozie în interiorul localului a declanșat incendiul, care a cuprins cel puțin o treime din clădire și s-a extins până la acoperiș.

Ambasada SUA din Rusia a emis o alertă de securitate

La începutul acestei luni, ambasada SUA din Rusia a emis o alertă de securitate care avertiza cu privire la un potențial atac terorist la Moscova și a îndemnat oamenii să evite mulțimile, să urmărească mass-media locală pentru actualizări și să fie atenți la împrejurimi.

"Ambasada monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani ar trebui sfătuiți să evite adunările mari în următoarele 48 de ore", se arată în alerta de securitate din 7 martie.

Putin a abordat avertismentele câteva săptămâni mai târziu, criticând avertismentul din urmă cu trei zile ca fiind "provocator".

Conform TASS, președintele rus a declarat pe 19 martie că scopul "declarațiilor provocatoare recente ale unor structuri oficiale occidentale privind posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia" dăunează societății rusești.

"Toate acestea seamănă cu un șantaj total și cu intenția de a intimida și destabiliza societatea noastră", a declarat Putin, potrivit presei de stat care a relatat declarațiile sale.

Ambasada SUA a emis o altă alertă vineri, spunând că este "la curent" cu atacul și i-a îndemnat pe americani să evite zona.

"Condamnăm cu fermitate atacul oribil comis la o sală de concerte din Moscova", a declarat Ministerul rus de Externe într-o declarație oficială. "Ne exprimăm cea mai profundă compasiune față de familiile victimelor".

ISIS a revendicat responsabilitatea

La scurt timp după atacul de vineri, ISIS a revendicat responsabilitatea, potrivit unei postări pe Telegram a unei agenții de știri afiliate grupului terorist. Oficialii americani au confirmat ulterior că o ramură a ISIS, Statul Islamic-Khorasan, sau ISIS-K, era responsabilă și plănuia un atac.

Se știe că gruparea este cunoscută ca operând în Afganistan, Pakistan și Iran și era suspectată că este activă în interiorul Rusiei, au declarat doi oficiali americani pentru The Washington Post, care a relatat că alerta ambasadei s-a bazat, cel puțin parțial, pe informații despre activitatea ISIS-K în Rusia.

Un oficial de la Casa Albă a împărtășit mai multe informații vineri seara într-o declarație raportată de mai multe instituții.

"La începutul acestei luni, guvernul SUA a avut informații despre un atac terorist planificat la Moscova - care ar putea viza adunări mari, pentru a include concerte - ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public pentru americanii din Rusia", a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe.

"De asemenea, guvernul american a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse, în conformitate cu politica sa de lungă durată privind "datoria de a avertiza"", a spus Watson, referindu-se la politica americană din cadrul comunității de informații de a notifica potențialele victime, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni americani, cu privire la anumite amenințări iminente credibile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.