Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentat dejucat în Franța. Iranul acuză opoziția

Grand Ayatollah Ali Khamenei

Persoanele arestate în Belgia în legătură cu un atentat planificat împotriva unui miting organizat în apropiere de Paris de Mujahedinii Poporului (MEK) aparţin de fapt acestui grup de opoziţie iranian, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe iranian, notează France Presse.

"Pe baza informaţiilor disponibile, persoanele arestate în Belgia sunt elemente operaţionale cunoscute ale MEK", scrie miercuri ministerul, citându-l pe purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghassemi.

Iranul îi consideră "terorişti" pe membrii acestui grup de inspiraţie marxistă înfiinţat în 1965 şi interzis de Teheran din 1981.

Autorităţile franceze şi belgiene au anunţat luni arestarea în Belgia a unui cuplu de belgieni de origine iraniană suspectaţi că au vrut să comită un atentat cu exploziv împotriva unei adunări a MEK, organizată sâmbătă la Villepinte lângă Paris şi la care au participat mai multe personalităţi politice americane, precum fostul primar al oraşului New York, Rudy Giuliani, acum avocatul personal al preşedintelui SUA Donald Trump.

Anunţul a coincis cu începerea unui turneu european de trei zile al preşedintelui iranian Hassan Rouhani, vizând să obţină în Elveţia şi Austria garanţii economice cerute de Teheran pentru a continua să rămână parte în acordul internaţional asupra programului său nuclear din 2015, după retragerea Statelor Unite din acest pact, anunţată în mai.

Ironizând asupra acestei coincidenţe, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, care îl însoţeşte pe Rouhani în Europa, a declarat luni că afacerea acestui atentat dejucat de la Villepinte este un complot împotriva Iranului şi a propus ajutorul ţării sale pentru a se afla adevărul.

"Autorităţile iraniene competente sunt pregătite să coopereze, după caz, prin prezentarea documentelor şi a dovezilor necesare pentru a se face lumină asupra amplorii reale a acestui scenariu pregătit şi orchestrat de grupul terorist MEK", repetă web-site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

În timp ce Rouhani urmează să aibă discuţii oficiale miercuri la Viena, autorităţile austriece au cerut Iranului să ridice imunitatea unui diplomat iranian în post în capitala austriacă şi arestat în Germania, suspectat de implicare în presupusul proiect de atentat de la Villepinte.

Autorităţile iraniene nu au reacţionat public la această cerere până miercuri la amiază.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.