Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentate la Bruxelles:Poliţia şi-a intensificat operaţiunile împotriva celulei franco-belgiene

www.voanews.com
belgia politie

Poliţia franceză şi belgiană şi-a multiplicat operaţiunile împotriva reţelei jihadiste aflate la originea atentatelor de la Bruxelles şi Paris, "cvasianihilate", potrivit autorităţilor franceze, comentează sâmbătă France Presse. 

În pofida ploii, belgienii îndoliaţi s-au adunat vineri seara în Piaţa Bursei din Bruxelles, cu câte o lumânare şi o floare în mână pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor de marţi - 31 de morţi şi 300 de răniţi - pe fondul mâniei crescânde împotriva guvernului lor care a lăsat să scape unii jihadişti nearestaţi. 

Atestând şi mai mult legăturile strânse între jihadiştii care au însângerat cele două capitale, trei noi arestări şi două percheziţii au avut loc vineri la Bruxelles în relaţie cu arestarea în ajun lângă Paris a unui individ suspectat de planificarea unui atentat. 

În timpul operaţiunii desfăşurate la trei zile după cele trei atacuri sinucigaşe de la aeroportul şi metroul din Bruxelles, poliţia belgiană a împuşcat în picior unul dintre suspecţi în plină stradă. 

Acesta ridică la nouă reţinerile începând de joi seara în regiunea bruxelleză, dar doi suspecţi în atentatele de marţi sunt încă în libertate. 

Parchetul federal belgian a indicat, de asemenea, vineri, că Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele pariziene din 13 noiembrie (130 de morţi), încarcerat de o săptămână, şi-a schimbat strategia şi refuză de acum să coopereze cu anchetatorii. 

"Audiat imediat" după atentatele de marţi "el a refuzat să facă cea mai mică declaraţie", a declarat parchetul. Potrivit proceselor verbale de la audierea sa din 19 martie, date publicităţii de mass-media franceze, Abdeslam şi-a minimalizat rolul în atentatele de la 13 noiembrie, aruncând vina pe fratele său Brahim şi pe Abdelhamid Abaaoud, un amic al său din copilărie, care a spus că de abia dacă îl mai recunoaşte. 

În Franţa, preşedintele Francois Hollande a afirmat că reţeaua responsabilă de atentatele de la Paris şi Bruxelles este "pe cale de a fi anihilată", chiar dacă alte reţele "constituie încă o ameninţare". 

Autorităţile franceze au anunţat joi dejucarea unui proiect de atentat "într-un stadiu avansat" datorită arestării lui Reda Kriket, un fost hoţ de 34 de ani, care a dus la descoperirea unor puşti de asalt şi explozibili într-un apartament din Argenteuil, la periferia nordică a Parisului. Într-un proces în Belgia împotriva unei filiere jihadiste spre Siria, acesta fusese condamnat în contumacie în 2015 pentru "participare la activităţi ale unui grup terorist". Unul dintre coinculpaţi a fost Abdelhamid Abaaoud, care a avut un rol-cheie în atentatele de la 13 noiembrie.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.