Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentatele din 2015 de la Paris: Procesul împotriva unui presupus informator al lui Abaaoud a început în Polonia

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Procesul împotriva unui marocan, presupus informator al lui Abdelhamid Abaaoud, presupus "creier" al atentatelor din 2015 de la Paris, a început marţi în Katowice, Polonia, informează agenţia de presă PAP, citată de AFP, scrie agerpres.ro

Mourad T., deţinut în Polonia din 2016, este judecat pentru "participare la o grupare de crimă organizată cu caracter armat, organizaţia teroristă internaţională denumită Statul Islamic", din decembrie 2014 până în septembrie 2016 şi riscă opt ani de închisoare. 

Procesul împotriva lui se desfăşoară într-o sală a Tribunalului din districtul Katowice, în incinta unei cazărmi a poliţiei, iar clădirea este înconjurată de un important dispozitiv de securitate. 

Procesul a început prin citirea actului de acuzare de către procurorul Pawel Leks. După ce acest document a fost citit, acuzatul a negat că a făcut parte din SI, recunoscând totodată că s-a aflat în posesia unor droguri şi că a folosit documente false pentru a se deplasa pe teritoriul Europei. 

Atunci când detenţia lui a fost dezvăluită la începutul lui martie de Parchet, acesta din urmă a precizat că Mourad T. (legea poloneză interzice publicarea numelui său de familie), 28 de ani, născut în Casablanca, a fost arestat la 5 septembrie 2016 în Polonia. 

Acesta este primul caz de urmărire în Polonia împotriva unui colaborator direct al unui membru important al SI. Serviciile poloneze de securitate au fost puse pe urma lui de confraţi ai săi din ţări membre ale UE. 

Potrivit Parchetului polonez, Mourad T. a fost "colaborator" şi "iscoadă" a lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atentatelor din 13 noiembrie 2015, care s-au soldat cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, suburbie pariziană. Abaaoud a fost ucis de poliţia franceză la 18 noiembrie, la Saint-Denis. 

Mourad T. a participat la o întâlnire cu Abaaoud la sfârşitul lui 2014 la Edirne, în Turcia, la care au luat parte şi Soufiane Amghar şi Khalid Ben Larbi, "doi terorişti ucişi la 15 ianuarie 2015 la Verviers, în Belgia".

Fotografii cu instrucţiuni pentru confecţionarea de încărcături explozive - o bombă artizanală activată de un telefon mobil - şi fotografii cu ţinte potenţiale ale unor atentate cu explozivi au fost descoperite în telefonul lui Mourad T., potrivit aceleiaşi surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.