Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție - începe să se instaleze Depresia sărbătorilor

nycpsychiatricassociates.com
depresie

Atenție - începe să se instaleze Depresia sărbătorilor

Chiar dacă sărbătorile de iarnă reprezintă, pentru cei mai mulți dintre noi, un motiv de veselie și de fericire, există și persoane care nu se pot bucura de farmecul acestei perioade unice a anului. Psihiatrii spun că persoanele respective se confruntă cu „depresia sărbătorilor”, relatează Adevarul.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi iar acest lucru se observă în toate orașele țării. Astfel, decorațiunile specifice pentru Crăciun și-au făcut apariția în magazine și pe străzi, iar mulți oameni au intrat deja în febra sărbătorilor. Cu toate acestea, susțin specialiștii, există anumite categorii de persoane care, în această perioadă a anului, nu se pot bucura de farmecul sărbătorilor. ,,Depresia sărbătorilor", așa cum este denumită de către psihiatri, își face tot mai des simțită prezența și afectează tot mai multe persoane.

Depresia, fenomenul care se accentuează în perioada Sărbătorilor

Medicii psihiatri susțin că depresia este un fenomen îngrijorător, ce este tot mai prezent în rândul populației. Perioada sărbătorilor de iarnă este, pentru unuii oameni, una critică, în care simptomele se accentuează vizibil. Conform cadrelor medicale, există anumite categorii de persoane care sunt predispuse la a dezvolta depresie și stări de anxietate în această perioadă a anului.

Astfel, chiar dacă este vorba despre o afecțiune sezonieră, depresia poate avea urmări grave, în fiecare an fiind înregistrate cazuri de suicid sau tentative de suicid în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

,,Depresia este un fenomen care se accentuează în perioada sărbătorilor de iarnă. Aici ne referim la anumite categorii de persoane. De cele mai multe ori, în această situație se regăsesc persoanele care sunt singure sau care au diverse afecțiuni preexistente, afective sau anxioase. Este vorba despre o afecțiune sezonieră, vorbim despre o depresie care se tratează la fel ca depresiile obișnuite", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.

Cum poate fi explicată apariția depresiei

Medicii psihiatri susțin că există anumite motive pentru care depresia își face simțită tot mai des prezența în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, chiar dacă atmosfera este una de sărbătoare și tot ce se regăsește în jur este menit să aducă bucurie, există anumite persoane care se simt singure și dezvoltă diverse afecțiuni pe plan emoțional.

,,În această perioadă, tot ce vedem în jur este colorat. Totul se umple de globuri și de beteală, lucruri care, în mod normal, trebuie să ne aducă bucurie în suflete. Cu toate acestea, există persoane care simt cu totul alte lucruri, în sufletul lor lucrurile stau cu totul altfel. Vorbim, în mod special, despre persoanele care simt nevoie să aibă oameni în jurul lor în această perioadă a anului. Când vorbim despre categoriile vulnerabile, ne referim în special la persoane care nu au familie, care nu au aparținători”, spune medicul.

Potrivit acestuia, nu se poate vorbi despre o anumită vârstă la care poate să apară depresia sărbătorilor de iarnă, deoarece se confruntă cu pacienți de toate vârstele.

„Trebuie să conștientizăm că multe persoane, care sunt singure de sărbători, au nevoie de ajutor. De multe ori, aceste persoane solicită chiar ele ajutor în această perioadă a anului", a adăugat dr. Ovidiu Alexinschi.

Crește numărul tentativelor de suicid în perioada Crăciunului

De cele mai multe ori, sărbătorile de iarnă provoacă, celor aflați în situații dificile, sentimente care sunt dificil de gestionat, susțin specialiștii. Astfel, unele persoane ajung să-și asume singurătatea, eșecurile sau faptul că nu reușesc să se adapteze societății. Astfel, pe un fond de vulnerabilitate crescut, având un istoric plin de depresii preexistente, pentru multe persoane aflate în această situație crește foarte mult pericolul suicidului.

Conform specialiștilor, depresia este o emoție a renunțării, care te face să renunți la luptă, să te retragi și poate provoca foarte multă tristețe.

Astfel, o persoană care se confruntă cu drepresia va renunța la interacțiunea cu alte persoane și va încerca să se izoleze de restul lumii. Psihiatrii susțin că, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, în fiecare an se înregistrează cazuri de persoane care au avut tentative de suicid.

,,Există cazuri în fiecare an, în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Este important ca aceste persoane să fie ajutate, să ceară ajutor și să ne dăm seama când o persoană se confruntă cu depresia", a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.