Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atenție - La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac. Când și ce poți planta pe limita proprietătii

zi de zi .ro
plantare arbusti

Copacii și gardurile vii plantate la limita dintre proprietăți stârnesc dispute aprige între vecini, iar de multe ori se ajunge în justiție pentru tranșarea lor.

Potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanţa minimă pentru arborii plantați pe propria proprietate trebuie să fie de minim 2 metri de linia de hotar. Există și câteva excepții: copacii care nu depășesc înălțimea de doi metri, plantațiile și gardurile vii.

La alineatul 1 al articolului amintit se menționează că „în lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.”

Legiuitorul a stabilit că, în caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate, relatează Adevarul.

De asemenea, tot la articolul 613, alineatul 3, se stipulează că „proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.”

„Gardul viu a crescut pe terenul meu”

Pornind de la reglementările legale amintite, mai mulți români și-au făcut cunoscute problemele pe care le au cu arborii plantați de vecini pe legeaz.net.

„Vecinul are plantat un gard viu pe limita de proprietate dintre noi. Acesta nu dorește toaletarea lui pe partea mea, acesta ( gardul viu ) crescând cu 1 ,5 metri pe terenul meu. Ce pot face în acest caz? Mulțumesc.”

Îi răspunde un alt proprietar de casă? „Daca te deranjează...bagă foarfeca in el. Cât de greu este să îl tunzi pe partea ta de gard? Îți ține umbră la legume/pomi? Nu îl vrei deloc? Am un vecin idiot care a dat pe gardul viu amplasat pe terenul meu cu erbicid...din greșeală sau poate că nu când a făcut curățenie la el, deși nu intrase la el...e pus la 60 centimetri de gardul comun. Așa că ... varianta elegantă e sa cureți pe partea ta de gard sau varianta a doua... erbicid. Ar fi încă o variantă... reclamație că nu are distanța legală față de gardul comun.”

„A plantat vecinul pădure de brad în mijlocul satului”

Nu lipsesc nici abordările amuzante, mai ales când nu poți face nimic pentru că vecinul a respectat legea.

„Mie mi-a plantat vecinul pădure de brad în mijlocul satului, e normal? Menționez că a păstrat distanța legală de doi metri”, scrie o doamnă.

„Bucurați-vă că aveți aer curat alpin. Cât timp a respectat cei doi metri distanță de hotar, e perfect”, îi răspunde un bărbat.

„Și ce îți fac brazii? Din contră, ai aer curat! Eu aș vrea să am un vecin de ăsta, să-mi planteze copaci!”, scrie cu umor un alt proprietar de casă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.