Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atitudinea lui Tsipras, un răspuns la aroganța prusacă a Angelei Merkel

revista presei

Evenimentul Zilei:

Sînt destul de mulți politicieni și publiciști occidentali care susțin că trebuie să ținem cont și de punctul de vedere al grecilor și nu numai de punctul de vedere al Creditorilor internaționali. Pentru a fi siguri că vor primi banii înapoi, Creditorii internaționali, aflați sub puterea Germaniei, cer un salt în măsurile de austeritate, pe care le văd drept condiție exclusivă a relansării economice. Așa au procedat și-n alte părți ale lumii. În cazul Greciei își spune cuvîntul nu numai încăpățînarea creditorilor în soluția austerității, dar și aroganța de tip Ciocoi ai Europei. Ajunsă putere de seamă în Europa, desigur, prin ajutorul american la început, Germania a adoptat față de Grecia o poziție de forță. Ceva în genul Faci cum spune Fuhrerul sau te ia mama dracului! O poziție care nu e nouă în Europa din partea unui popor care se crede rasă superioară, toate celelalte popoare neavînd nici dreptul să miroasă nemților ciubotele. Gestul lui Alexis Tsipras n-a fost doar unul economic. A fost și un gest politic, un fel de răspuns al grecilor la aroganța prusacă a Angelei Merkel. Grecii au respins nu atît Măsurile de austeritate, cît mai ales șantajul teuton, aroganța de Mare Putere care calcă în picioare demnitatea unui Popor mic. Nu întîmplător NU a fost spus cu precădere de tineri. Și nu numai pentru că aceștia sînt principalel victime ale Austerității nesfîrșite, dar și pentru că sînt cei care au suportat cu greu umilirea grecilor. Din lecția dată de greci, Marile Puteri ar trebui să învețe ceva. Și anume că nu există țări stăpîne și țări slugi, ci țări egale în drepturi. Ciocoismul Marilor Puteri a primit o lecție. Nu cred că Marile Puteri vor învăța ceva din ea. N-au învățat niciodată decît din lecția administrată lor de alte Mari Puteri.

Hotnews:

Tsipras a jucat profund incorect, tarandu-si din pacate poporul intr-o aventura cu final dramatic. Din acest motiv nu putem vorbi de o mare victorie a democratie sau de vreo lectie de demnitate administrata de poporul grec. Un NU hotarat reprezinta doar un raspuns ingrozitor de previzibil, o smecherie ieftina prin care Tsipras a cautat sa se legitimeze in fata occidentului printr-o sustinere obtinuta in mod fraudulos acasa. Atat si nimic mai mult. Ce poate sa-ti raspunda un popor aflat sub asaltul populismului cand il intrebi: vrei taxe mai mari pe proprietate, vrei masuri impotriva evaziunii fiscale, vrei sa platesti in general ceva bani la stat? Se astepta cineva la un entuziast DAAA?...Mitul vandut de Tsipras poporului sau este azi o minciuna si mai gogonata: neplatind nimic vom trai in continuare mai bine tot pe datorie. Astia care ne cer banii inapoi si ne dau noua, marelui popor grec, ultimatumuri, incalca principiile si regulile UE iar scopul lor este sa ne umileasca. Inca doua vorbe despre "afirmarea democratiei si suveranitatii noastre" si Grecia se sinucide vesela. Populismul, in aceasta parte a lumii, bate ratiunea. La popoarele decazute, orice poveste care le justifica lor caderea este mai buna decat realitatea. Iar nationalismul extrem de tip Syriza asta le ofera: o groaza de povesti.... Marea tragedie in povestea greceasca este ca ea se poate repeta oriunde in tari conduse pe baza de minciuna si frauda, cu democratie mimata si cu politicieni gata oricand sa ia poporul complice. De pilda, si Romania incepe sa creada ca isi permite sa guverneze oricum - aruncand cu bani in stanga si-n dreapta - din moment ce a devenit un pion atat de important pe harta. Dezastrul  nu este chiar atat de departe. Nu suntem azi in situatia Greciei, dar avem ca model de tara cam toate datele ei. Plus Rusia cu ochii pe noi, mai ceva ca pe greci.

Romania Libera:

Multe din proiectele discutate în recenta sesiune parlamentară au avut menirea de a rezolva problemele senatorilor și deputaților și nu pe cele ale alegătorilor. Strategia pare să fie valabilă și pentru viitor, parlamentarii pregătindu-și majorarea pensiilor de la stat, după ce și-au votat pensii speciale.Astfel, un grup de 22 de parlamentari din PSD a depus la Senat un proiect prin care propun ca vechimea de parlamentar să fie considerată vechime în muncă pentru meseria făcută anterior de către deputat sau senator. Printre inițiatori se numără nume grele ale PSD, precum Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, sau senatorul Șerban Nicolae.  Inițiatorii susțin că  vechimea de parlamentar ar putea deveni vechime în muncă cu condiţia ca alesul să activeze într-o comisie cu acelaşi profil precum meseria sa.  “Implicit acea pensie, pensia publică, va fi puţin mai mare, nu mult, dar va fi mai mare dacă se ia în considerare şi vechimea în Parlament“, afirmă consilierul guvernamental pe legislația muncii, Marius Niţu. Intenția parlamentarilor ridică semne de întrebare în condițiile în care au votat deja, în sesiunea abia încheiată, o lege pe baza căreia vor avea pensii speciale, care vor varia între 1.500 și 4.600 de lei, în funcție de numărul de mandate. Una dintre justificările acestui proiect de lege a fost tocmai faptul că senatorii și deputații pierd la capitolul vechime în muncă, în perioada cât sunt parlamentari.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.