Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atleta Christine Mboma, prima femeie namibiană medaliată olimpică, a avut parte de o primire spectaculoasă la revenirea în țară: tunuri de apă și dansuri

stillmed.olympics.com
Jocurile Olimpice

Tânăra atletă Christine Mboma, prima femeie namibiană medaliată olimpică, a avut parte de o primire spectaculoasă la revenirea în ţară, cu cântece, dansuri, tunuri de apă şi o defilare de carnaval pe stradă după ce aterizat marţi pe aeroportul internaţional Hosea Kutako din Windhoek, provenind de la Tokyo, informează AFP.

Tânăra sportivă de 18 ani a coborât din avion pe muzica imnului Namibiei şi al Uniunii africane, intonat de fanfara poliţiei naţionale, şi în salve de tunuri de apă, potrivit agerpres.ro.

La ieşirea din aeroport, dansatori tradiţionali, motociclişti şi amatori de sport s-au adunat pentru a o întâmpina pe sportiva lor, a doua din ţară care a cucerit o medalie olimpică de la cucerirea independenţei ţării în urmă cu 30 de ani.

Mboma a cucerit medalia de argint în proba de 200 m feminin la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în ciuda unui pluton de staruri, în 21 sec. 81/100, nou record mondial la categoria sub 20 de ani.

Ea este, totodată, prima femeie namibiană medaliată olimpică şi a doua din ţară după sprinterul Frankie Fredericks, cvadruplu medaliat cu argint la 100 şi 200 m la Jocurile Olimpice din 1992 şi 1996.

Atleta namibiană Christine Mboma, revelaţia anului în proba de 400 m, a fost nevoită să se concentreze pe proba de 200 m la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cauza regulamentului privind sportivii hiperandrogeni.

Christine Mboma, în vârstă de 18 ani, a explodat în acest sezon, devenind a şaptea cea mai bună performeră din toate timpurile la 400 m, la finele lunii iunie. Dar comitetul olimpic din Namibia a anunţat câteva zile mai târziu că ea nu se va putea alinia pe distanţa sa favorită la Jocurile de la Tokyo, fiind vizată de regulamentul privind sportivii hiperandrogeni.

World Athletics (ex-IAAF) a stabilit în aprilie 2018 un nivel maxim de testosteron (5 nmol/litru de sânge) pentru femeile care concurează pe distanţe între 400 de metri şi o milă (1609 m), fiind inclusă şi proba de 800 m în care excela sud-africana Caster Semenya.

World Athletics a indicat de mai multe ori că regulile vizează crearea unor condiţii echitabile pentru toate atletele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.