Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atletism: 'Este doar începutul', a reacţionat Caster Semenya după decizia Curţii europene a drepturilor omului

Caster Semenya

"Justiţia şi-a spus cuvântul, dar este doar începutul", a reacţionat atleta sud-africană Caster Semenya, miercuri, la o zi după decizia în favoarea sa a Curţii europene pentru drepturile omului (CEDH), care a apreciat că este victima discriminării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Atleta sud-africană, în vârstă de 32 de ani, împiedicată să concureze de către World Athletics (WA) din cauza unei concentraţii ridicate naturale de testosteron, a câştigat o bătălie juridică, marţi, împotriva Elveţiei, în faţa Curţii europene a drepturilor omului, care apreciază că sportiva a fost victima discriminării.

Justiţia elveţiană a confirmat în 2020 o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) care validează un regulament al Federaţiei internaţionale de atletism. Acesta obligă atleta hiperandrogenă, dublă campioană olimpică la 800 m, să urmeze un tratament hormonal pentru scăderea nivelului de testosteron din sânge în cazul în care va dori să concureze pe distanţa sa favorită.

Această decizie a CEDH nu invalidează însă regulamentul World Athletics şi nu deschide direct calea către o participare a sportivei la probele de 800 m fără tratament.

"Miza semnificativă a acestui caz pentru reclamantă şi marja redusă de apreciere a statutului reclamat ar fi trebuit să aibă ca rezultat un control instituţional şi procedural aprofundat, de care reclamantul nu a beneficiat în speţă", a precizat Curtea.

Într-o decizie luată cu majoritatea de patru judecători contra trei, CEDH consideră că Elveţia a violat articolul 14 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la discriminare, combinat cu articolul 8, care protejează dreptul la respect pentru viaţa privată. În plus, a existat o violare a articolului 13 al convenţiei, referitor la un drept la un recurs efectiv.

Sportiva sud-africană prezintă un exces natural de hormoni sexuali masculini. Ea duce de peste zece ani o bătălie cu Federaţia internaţională de atletism (World Athletics).

World Athletics a înăsprit, recent, regulamentul pentru atletele intersexuale precum Caster Semenya, care trebuie să-şi menţină nivelul de testosteron sub pragul de 2,5 nmol/L timp de 24 de luni, în loc de 5 nmol/L timp de şase luni pentru a putea concura la categoria feminină.

Regulamentul se aplică la toate probele şi nu doar la cursele de la 400 m la o milă (1.610 m), aşa cum se stipula din 2018.

Această regulă a fost criticată de Caster Semenya, care refuză să se supună unui tratament hormonal sau unei operaţii, după ce a pierdut recursul în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.