Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atribuțiile Jandarmeriei s-ar putea extinde: Ce vor avea voie să facă jandarmii

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Inquam jandarmi mascați

Executarea de mandate de aducere emise de organele judiciare şi aducerea la sediul Jandarmeriei a persoanelor care periclitează ordinea publică ori alte valori sociale se numără printre modificările atribuţiilor Jandarmeriei Române în materie penală şi contravenţională incluse într-o propunere legislativă, depusă la Senat.

Iniţiativa legislativă este semnată de 125 de parlamentari, preponderent de la PSD, şi are expunerea de motive semnată de senatorul PSD, Viorel Salan, în numele iniţiatorilor, scrie agerpres.ro.

Citește și: Simona Halep a făcut SCANDAL la Miami: CEARTĂ VIOLENTĂ cu antrenorul / VIDEO

"De la intrarea în vigoare a Legii 550/2004 au trecut 11 ani, timp în care evoluţia societăţii a determinat adaptarea Jandarmeriei Române la noile cerinţe ale acesteia atât din punct de vedere organizatoric cât şi în privinţa atribuţiilor, respectiv al competenţelor dobândite în materie penală şi contravenţională", afirmă Viorel Salan în expunerea de motive.

El susţine că "a apărut necesitatea întreprinderii unor noi demersuri în vederea creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor constând în desfăşurarea de către jandarmi a unor activităţi de prevenire a faptelor antisociale şi de pregătire antiinfracţională a populaţiei".

Citește și: Fiica de 18 ani a polițistului și-a vândut virginitatea pentru 2,3 milioane de euro: Cumpărătorul e din Hong Kong

Printre noile atribuţii ale Jandarmeriei prevăzute în proiect se numără activităţi de prevenire a faptelor antisociale şi de pregătire antiinfracţională a populaţiei, executarea de mandate de aducere emise de organele judiciare şi avizarea şi controlarea înfiinţării societăţilor de pază, supraveghere şi pază de corp.

O altă modificare vizează organizarea în Bucureşti şi Ilfov a unei singure unităţi care să asigure executarea acţiunilor prevăzute de lege.

Citește și: La 3 luni de la moarte, George Michael a fost înmormântat, în PRIVAT

Noi prevederi stipulate în proiectul de lege stabilesc că jandarmii pot conduce la sediul unităţilor de Jandarmerie sau Poliţie "persoanele care prin acţiunile lor periclitează integritatea corporală, sănătatea sau viaţa persoanelor, ordinea publică ori alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale a căror identitate nu a putut fi stabilită".

"În cazul nerespectării dispoziţiilor date de jandarm, acesta este îndreptăţit să folosească forţa", se precizează în proiect.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a rămas GRAVIDĂ cu elevul său și a primit 10 ani de închisoare FOTO

În cazul opririi vehiculelor, jandarmii verifică strict aspecte referitoare la confirmarea sau infirmarea suspiciunii rezonabile cu privire la săvârşirea unei fapte antisociale.

"Personalul Jandarmeriei Române are dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe făptuitor şi de a-l prezenta de îndată organelor de urmărire penală", se menţionează în expunerea de motive.

Citește și: STUDIU Creierul crește dacă mâncăm fructe

Actul normativ creează cadrul legal pentru acordarea atribuţiilor de poliţie judiciară unor categorii de personal din cadrul Jandarmeriei Române pentru infracţiunile constatate pe timpul executării misiunilor specifice.

"Prin acestea s-ar putea realiza o degrevare a lucrătorilor specializaţi din cadrul Poliţiei, o parte din lucrările de cercetare penală urmând a fi redistribuite de către procurori jandarmilor, ceea ce ar avea ca rezultat grăbirea procedurii judiciare", se mai arată în expunerea de motive.

Citește și: DISPERAȚI după bani? Samsung vinde telefoane Galaxy Note 7 recondiționate

Senatul este prima cameră sesizată în cazul propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, a Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare, Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi a OUG.20/ 2009 pentru modificarea art.13 alin.(2) si (3) din OUG30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.