Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Attila Korodi îl acuză pe Sebastian Cucoş că i-a lăsat pe ultraşi să-şi facă de cap pe Valea Uzului

Attila_Korodi

Liderul deputaților UDMR Attila Korodi a acuzat autoritățile române că nu s-au implicat în incidentele de la Valea Uzului, întrebându-se retoric de ce Gheorghe Cucoș, șeful statului major al Jandarmeriei, nu a intervenit pentru îndepărtarea "ultrașilor" violenți.

"În orice țară civilizată, elementele provocatoare, persoanele aflate în stare de ebrietate sunt extrase de forțele de ordine din mulțimea care dorește să participe de bună credință la un eveniment public. Acest lucru nu s-a întâmplat în Valea Uzului. Domnul (Gheorghe-Sebastian-n.red.) Cucoș, aflat în misiune la fața locului, nu a ordonat încă din momentul premergător incidentelor, dar nici în momentul forțării de către ultrașii provocatori ai cordonului de jandarmi, extragerea și îndepărtarea acestora. (...) De ce li s-a permis să se urce pe crucile ridicate? De ce li s-a dat voie să lovească membrii unității de jandarmi, să arunce cu pietre și noroi, să lovească membrii comunității noastre?", a declarat Attila Korodi, la dezbaterea moțiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Korodi a spus că Guvernul nu a gestionat corespunzător situația de la Valea Uzului și că s-a creat un conflict interetnic din această cauză.

"În ultimele două luni, Guvernul nu a gestionat corespunzător situația care s-a creat la Valea Uzului, situație pe care UDMR a semnalat-o de la început către Guvern. Datorită faptului că nu s-a luat nicio măsură hotărâtă din partea Executivului, s-a creat un conflict interetnic care ne aduce aminte de cele întâmplate la 1990 în Târgu Mureș. Guvernul a acționat prompt numai printr-o singură instituție, Inspectoratul de Stat în Construcții, dar apoi nu a mai aplicat litera legii ca la alte cazuri. Prefecturile, unele ministere nu s-au grăbit iar în unele cazuri au frânat procedurile aferente situațiilor create. Cea mai importantă instituție a Guvernului care avea obligația de a interveni, Ministerul Apărării, a făcut publice informațiile care au clarificat tezele false pe baza cărora s-au amplasat cele 52 de cruci de beton până acum șase zile, în cadrul audierilor din Camera Deputaților", a mai afirmat liderul deputaților UDMR.

Acesta a transmis că dacă Ministerul Apărării ar fi intervenit mai devreme, nu ar fi avut loc evenimentele care "au creat conflicte interetnice".

"Este de neînțeles din ce motiv Ministerul Apărării, doar nu demult, s-a repus la dialog și a început să pună în practică cele definite prin lege și în acorduri bilaterale. A stabilit pentru săptămâna viitoare o ședință comună cu autoritățile din Ungaria. Dacă acest fapt s-ar fi întâmplat acum mai bine de o lună de zile, sunt sigur că evenimentele care au creat tensiuni interetnice, cum ar fi provocările din partea ultrașilor din 6 iunie, nu ar fi avut loc", a conchis Attila Korodi.

În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.