Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atuurile lui Dragnea în fața contestatarilor din PSD

liviu dragnea psd

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză realizată de Ion M. Ioniță pe tema disputelor interne din PSD și a abilității lui Liviu Dragnea de a ieși de fiecare dată câştigător în fața contestatarilor săi.

Adevărul:

Criza din PSD nu s-a încheiat după ce Liviu Dragnea a câştigat în Comitetul Executiv al partidului confruntarea cu adversarii săi. Cele două grupări nu se vor împăca şi vor aştepta următorul pretext pentru o nouă bătălie. De asemenea, relaţiile PSD-ALDE vor continua să se deterioreze pe fondul diferenţelor de interese, în contextul apropierii anului electoral 2019.
În ceea ce priveşte PSD, totul vine din structura feudală a acestui partid, în care, de când se ştiu, baronii locali s-au aflat în conflict cu conducerea centrală. Uneori preşedintele PSD a fost mai puternic şi a reuşit să-şi impună mai uşor autoritatea, alteori baronii au făcut legea.
Ion Iliescu a fost liderul suprem, Adrian Năstase un preşedinte autoritar, Mircea Geoană, dominat de baroni, Victor Ponta, o soluţie promiţătoare care nu s-a concretizat în reformarea partidului, chiar dacă a beneficiat de un mandat lung la conducerea PSD şi a guvernului.
Dacă are fie şi o oră înaintea unei astfel de şedinţe, liderul PSD beneficiază de tot timpul din lume pentru a face oferte care nu pot fi refuzate. De aceea, numărul vitejilor contestatari scade dramatic după exprimarea votului. Unii se răzgândesc, alţii pleacă din şedinţă, alţii se declară nehotărâţi. După care să înfiinţează noi structuri, comisii şi comitete, în care îşi găsesc locul opozanţii de ieri, deveniţi supuşii credincioşi de astăzi.
Dar totul este efemer. Criza rămâne la locul ei, pentru că nu s-au găsit soluţii, ci doar mijloace de amânare a deznodământului. Cât timp baronii nu îşi găsesc un nou stăpân de la care să spere că vor obţine mai mult decât au în prezent, nu îşi vor da jos preşedintele. Dar asta nu înseamnă nici unitate, nici coerenţă în partid. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

România nu mai este competitivă din punct de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate şi are probleme legate de competitivitate în domeniul fiscal, dar majoritatea investitorilor străini se aşteaptă la o creştere a veniturilor în următorul an şi la dezvoltarea afacerilor pe plan local, arată Indicele Percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
”În rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre aşteptările privind creşterea veniturilor şi a cifrei de afaceri pe termen scurt şi îngrijorările legate de lipsa infrastructurii şi a stabilităţii cadrului de reglementare pe termen lung. FIC îşi menţine opinia, exprimată şi în trecut, că lipsa predictibilităţii şi a investiţiilor erodează competitivitatea economiei şi potenţialul acesteia de creştere”.
Astfel, pentru prima dată din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi,  majoritatea respondenţilor a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate (53.4% în septembrie vs 45% în martie).
În urmă cu doi ani, doar un sfert dintre respondenţi reclamau probleme legate de lipsa forţei de muncă.
Alte două subiecte sensibile pentru investitori sunt  infrastructura, 82,2% dintre investitorii străini apreciind că România nu este competitivă faţă de alte ţări, şi birocraţia, unde procentul este la fel de mare.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele francez Emmanuel Macron este pe punctul de a cîştiga, la New York, un fel de “meci” mediatic cu omologul său american Donald Trump. Seful statutului francez acumulează “puncte” şi la nivelul confruntării de idei. Ceea ce nu înseamnă însă că bătălia pentru leadership-ul mondial poate fi cîştigată de Franţa sau de vreo altă putere mijlocie.
Marele paradox al lumii contemporane este că Statele Unite "cîntăresc" atît de greu pe planetă încît ele rămîn lider chiar şi atunci cînd se retrag din jocul planetar. Altfel spus, şeful continuă să fie la Casa Albă chiar şi cînd acesta refuză să iasă în lume, sau devine capricios, sau pur şi simplu merge împotriva curentului. De la tribuna ONU şeful statului francez a cules mai multe aplauze săptămîna aceasta decît locatarul Casei Albe.
Ideile evocate de Emanuel Macron sunt de natură să liniştească spiritele, să convină comunităţii internaţionale, în timp ce viziunea lui Donald Trump are un efect perturbator, angoasant. Emmanuel Macron, declarat de unii comentatori drept campion al "multilateralismului" are bunul simţ de partea sa, precum şi sprijinul raţional şi afectiv al majorităţii liderilor de pe planetă. Dar nu are din păcate de partea sa forţa dolarului. Si nici pe aceea a sistemului bancar american, şi nici pe aceea a armatei americane, şi nici pe aceea a industriei de vîrf americane.
Ideea că America ar putea fi izolată în concertul decizional internaţional este absolut iluzorie, de altfel Emmanuel Macron este conştient de acest lucru şi înţelege să întreţină dialogul cu Donald Trump chiar dacă acesta a devenit "campion al unilateralismului". In faţa Statelor Unite chiar şi maşinăria onusiană pare neputincioasă. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.