Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au bubuit din nou protestele în Sudan: oamenii își asumă un risc uriaș pentru că sunt împușcați sau arestați

proteste sudan

Sute de sudanezi au manifestat duminică în diferite locuri din Khartoum şi în suburbiile capitalei pentru a patra zi consecutiv, reclamând plecarea puterii instaurate în octombrie de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, scrie AFP.

Dacă de la puciul generalului al-Burhan sudanezii pro-democraţie ies în stradă în fiecare săptămână, mişcarea care se epuizase după luni de zile a părut să se revitalizeze joi, informează Agerpres. 

La 30 iunie, aniversarea simbolică a unei alte lovituri de stat, cea a lui Omar al-Bashir, şi a "revoluţiei" care l-a răsturnat, zeci de mii de sudanezi au manifestat.

În faţa lor, forţele de securitate au tras cu muniţie reală. Bilanţul: nouă manifestanţi ucişi, sute de răniţi şi tot atâtea arestări, potrivit medicilor pro-democraţie - în total, 114 morţi şi mii de răniţi din octombrie.

Justiţia sudaneză a anunţat duminică seară că va deschide o anchetă "cu privire la aceste evenimente care au făcut morţi şi răniţi".

După ziua de joi, cea mai sângeroasă de la începutul anului, manifestanţii nu au mai părăsit strada.

"Vom continua să luptăm împotriva puciştilor până la formarea unui guvern alcătuit în întregime din civili", a declarat duminică pentru AFP Muayad Mohammed, aflat în tabăra manifestanţilor din centrul oraşului Khartoum.

Pentru că după "revoluţia" care l-a răsturnat pe dictatorul Omar al-Bashir în 2019, militarii şi civilii au convenit să conducă ţara împreună spre primele alegeri libere după 30 de ani de dictatură militaro-islamistă.

Dar la 25 octombrie, generalul al-Burhan şi-a arestat partenerii civili şi a aruncat Sudanul în violenţă, dar şi într-o gravă criză economică, deoarece comunitatea internaţională a închis robinetul ajutoarelor ca retorsiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.