Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au luat FOC! Discuții aprinse între judecătorii CSM: Recunosc că e disperare mare pe Secția de anchetă

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Judecătorii CSM au avut, la ședința de miercuri, o discuție aprinsă despe MCV și despre Secția de anchetare a magistraților, unii membri subliniind că organismele europene nu văd cu ochi buni secția, în vreme ce alții cred că este un lucru benefic pentru justiția din România, scrie Mediafax.

„După cum bine știți, la începutul lunii decembrie am înaintat o cerere la CSM prin care solicităm în baza raportului CE publicat în noiembrie 2018 să luăm măsuri la nivel instituțional de încetare a desfășurării a acestei proceduri de numire a procurorilor la Sectia specială. Una dintre principalele critici aduse modificărilor legilor justiției a constat în această secție specială care în opinia Comisiei Europene, dar și a celor de la comisia de la Veneția și GRECO, nu ar avea garanțiile necesare pe care trebuie sa le ofere magistraților. Pentru remedierea acestei situații și citesc din cererea pe care am adresat-o, MCV spune că se recomandă suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a OUG succesive”, a spus judecătorul Mihai Bălan, la Secția pentru judecători a CSM.

Mihai Bălan a vorbit despre MCV și despre Secția de anchetare a magistraților la punctul de pe ordinea de zi aferent stabilirii comisiei de concurs care să aleagă șeful Secției de anchetare. El cere, potrivit spuselor sale, să nu organizeze procedura de numire a procurorilor din Secția de anchetă.

În replică, judecătorul Gabriela Baltag a spus că atribuțiile pe care le are această structură nouă este binevenită, subliniind totodată că MCV este o recomandare a unui organism politic.

„Trebuie să recunosc ca este disperare mare pe această secție. Din păcate nu știu de ce, pentru că lucrurile nu sunt decât benefice. Înteleg de la stimatul coleg - eu aud prima dată despre această solicitare pe care ați făcut-o, era bine să ne întrebați și pe noi, ceilalți judecatori. Dacă chiar contăm. Înțeleg că invocați MCV dumneavoastră, care luptați pentru independența judecătorilor, invocați o recomandare a unui organism politic”, i-a spus Baltag judecătorului Bălan.

Mihai Bălan a continuat ideea și a spus că MCV reprezintă o garanție, iar recomandările din raport sprijină România pentru a avea o justiție independentă.

„Deci nu am văzut nicio recomandare care să submineze cumva eforturile noastre. În ceea ce privește cererea, am considerat că este firesc să o depun la președintele CSM, iar doamna președinte cred că stie care este circuitul acestei cereri. Nu e vorba ca nu v-am întrebat. Eu nu am făcut această cerere astăzi, nu am făcut-o sub forma de surpriză. Pur și simplu, evenimentele sunt acestea adică, acest proces de numire este în curs nu am când să mai formulez, să mai reiterez această cerere. În ceea ce priveșste disperarea de care dumneavoastră, sper că nu se referea la mine”, a spus Bălan.

La rândul său, judecătorul Andrea Chiș a spus că sarcina CSM este acela de a oferi un semnal de încredere și că cea mai bună soluție este ca instituția să numească șefii Secției, nu ministrul Justiției.

„Să dăm un semnal de încredere, adică felul în care numim noi. Adică eu am mai mare încredere în CSM decât în ministrul Justiției, fără discuție. Ceea ce trebuie să facem este să avem grijă cum numim comisia, pe cine punem în funcții”, a spus Andrea Chiș.

Noul președinte al CSM pentru anul 2019, Lia Savonea, a intervenit, precizând că această „exaltare” nu a prins bine.

Citește și: Discuție INCENDIARĂ, în sediul DNA, între Anca Jurma și Florentina Mirică! Jurma: Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii!

„Problemele din justiție nu le-a rezolvat nici MCV, nici noi nu am fost în stare să le rezolvăm trebuie, să recunoaștem și să ne aplecăm cu adevărat prin prisma tuturor normelor și a obligațiilor pe care le avem, dispozițiile CCR sunt foarte clare vorbesc despre garanțiile în special privind independența judecătorilor prin crearea acestei secții și ele nu pot fi ignorate. E regretabil că trebuie să discutăm în acești termeni Secția, ar fi fost de prefarat să discutam anterior în plenul comiei”, a spus Savonea.

În perioada 2-10 ianuarie, va avea loc concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Secției de investigae a infracțiunilor din justiție. Cei doi candidați la această funcție sunt adjunctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, și Florena Sterschi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.