Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au luat prin surprindere întreaga planetă: în plină stare de foamete și sărăcie, talbanii lansează o super-mașină de lux - Video

captura youtube
masina talibani

O mașină sport neagră și elegantă a ieșit pe străzile înzăpezite ale capitalei după un proiect de construcție de cinci ani realizat de inginerii unui institut de formare tehnică și profesională din Kabul, informează The Telegraph.

Videoclipurile video au arătat foști insurgenți adunați în jurul vehiculului în timp ce acesta "toarce" pe străzile pline de gropi, mai des frecventate de camionete pline de bărbați înarmați.

Se pare că prototipul vehiculului, denumit Mada-9, este creația unei companii numite ENTOP. Difuzând imagini ale vehiculului pe rețelele de socializare, Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt oficial al talibanilor, a declarat că realizarea acestei mașini a fost o onoare pentru întreaga țară.

Specificațiile bolidului nu au fost încă făcute publice, dar echipa din spatele mașinii a declarat că, sub caroseria elegantă inspirată de Bugatti, vehiculul este de fapt propulsat de un motor de la modesta Toyota Corolla.

Echipa din spatele vehiculului a declarat că dorește să demonstreze că țara poate fi cunoscută pentru mai mult decât pentru război și represiune.

Mohammad Riza Ahmadi, designerul mașinii, a declarat că și-a dorit ca creația sa să fie un ambasador al Afganistanului și că intentionează să facă un tur al țării "pentru a transmite oamenilor valoarea cunoașterii". "Își va începe călătoria în Afganistan și într-o zi poate va deveni internațională", a declarat el pentru canalul local Tolo News.

Construirea mașinii a durat cinci ani. El speră să expună vehiculul la expoziția Doha din Qatar din acest an și, în cele din urmă, să poată fi echipat cu un motor electric. Se pare că prototipul are un șasiu cu cadru tubular și o suspensie cu tijă de împingere inspirată din F1 pentru a menține greutatea redusă.

content-image

Lansarea are loc în contextul în care regimul talibanilor devine din ce în ce mai izolat din cauza represiunii femeilor și a refuzului de a permite fetelor să meargă la școala secundară.

În lipsa unei recunoașteri oficiale și în condițiile în care sancțiunile afectează sectorul bancar al țării, Afganistanul se confruntă acum cu o retragere a agențiilor umanitare după ce femeilor li s-a interzis să lucreze în cadrul programelor de ajutor. Unele organizații și-au suspendat operațiunile ca urmare a ordinului, care a provocat dezordine în sectorul umanitar.

Luna trecută, talibanii au închis, de asemenea, universitățile pentru femei, aceasta fiind cea mai recentă restricție privind participarea femeilor la viața publică de când foștii insurgenți au preluat puterea în august 2021.

Între timp, preluarea puterii de către talibani a adâncit catastrofa economică a țării. Ajutorul internațional pentru statul afgan a fost oprit, înclinând țara în colaps economic și împingând alte milioane de oameni în foamete și sărăcie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.