Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au pornit GIROFARURILE în dosarul lui Gabriel Oprea legat de moartea poliţistului - Cazul mai are o OPRIRE la Curtea de Apel/ REPLICA fostului vicepremier

oprea politie

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti la care a ajuns dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, în care inculpat este fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, a stabilit, nedefinitiv, că judecata efectivă a speţei poate începe, după ce a respins toate excepţiile legate de proceduri invocate de apărarea fostului demnitar.

Mai precis, probele colectate de procurorii DNA sunt valide, legal administrate iar ele pot fi administrate în şedinţă publică de judecătorul de caz.

UPDATE: De partea sa fostul vicepremier susține că ”Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit prin hotărâre definitivă (Incheierea nr. 348 din 8 iunie 2018) că nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viața polițistul motociclist.”, susține Gabriel Oprea într-un punct de vedere remis stiripesurse.ro

Astfel instanţa urmează să stabilească un prim termen de judecată când se va citi rechizitoriul transmis instanţei de judecată iar Oprea va fi întrebat dacă doreşte judecata completă sau admite acuzaţiile procurorilor şi recurge la judecată simplificată.

Concomitent cu această situaţie fostul demnitar poate contesta decizia judecătorului de Cameră Preliminară iar cazul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti care va stabilit definitiv dacă acest dosar poate fi judecat.

UN AN de periplu - Dosar plimbat de instanţe

Deşi legislaţia actuală prevede un termen de 30 de zile pentru procedurile de cameră preliminară dosarul a stat aproape un an jumătate fiind plimbat printre instanţe. Acest fapt se datorează perindării dosarului de la DNA la instanţa supremă, apoi la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi la Tribunalul Bucureşti.

Iniţial speţa a fost trimisă în judecată la instanţa supremă dar judecătorii ICCJ au considerat că nu sunt competenţi pentru că Oprea nu mai avea calitatea de demnitar ca la momentul producerii tragediei.

"În temeiul dispoziţiilor art. 346 alin. 6 Cod de procedură penală, cu referire la art. 50 alin. 2 Cod de procedură penală, trimite cauza având ca obiect rehizitoriul nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii Oprea Gabriel (...), Mazilu Petre (...) şi SC GENERAL MPM IMPEX SRL (...), pentru comiterea infrac?iunii de ucidere din culpă, în modalitatea normativă prevăzută de art. 192 alin. 1 ?i 2 din Codul penal, spre competentă soluţionare Judectoriei Sectorului 1 Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Oprea Gabriel, Mazilu Petre şi SC GENERAL MPM IMPEX SRL, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 90 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă", a stabilit în 8 iunie 2018 ICCJ.

Câteva luni mai târziu, în 25 septembrie 2018, şi judecătoria a declinat dosarul, în favoarea Tribunalului Bucureşti. "În temeiul art.36 alin.1 lit.c) C.proc.pen., raportat la art.47 alin.1 şi 4 C.proc.pen., cu referire la art.342 C.proc.pen., admite excepţia de necompetenţă materială invocată din oficiu în ceea ce priveşte cauza având ca obiect rechizitoriul nr.905/P/2015 din data de 27.04.2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii Oprea Gabriel,Mazilu Petre şi General MPM Impex S.R.L.,sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă prevăzută de art.192 alin.1 şi 2 C.pen. În temeiul art.346 alin.6 C.proc.pen., raportat la art.50 alin.1 C.proc.pen., declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti şi trimite, de îndată, dosarul Tribunalului Bucureşti spre competentă soluţionare. În temeiul art.40 alin.1 C.proc. pen., raportat la art.48 alin.1 lit.a) C.proc.pen., respinge ca neîntemeiată excepţia necompetenţei după calitatea persoanei, invocată de părţile civile Gigină Cornel-Relucă şi Gigină Carmen. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi, 25.09.2018", nota atunci judecătorul de cameră preliminară de la Judecătorie.

Cine răspunde pentru moartea lui Gigină?

Concret în 2 mai 2018 procurorii DNA au transmis instanţei supreme acest dosar moment la care Direcţia a comunicat public acest lucru pe pagina oficială a instituţiei.

"În dosarul având ca obiect împrejurările în care a avut loc accidentul rutier ce a determinat decesul polițistului Gigină Bogdan-Cosmin, cauză mediatizată prin comunicatele nr. 54 din 25 ianuarie 2016100 din 05 februarie 2016108 din 9 februarie 20161150 din 01 septembrie 20161206 din 20 septembrie 20161268 din 12 octombrie 20161472 din 07 decembrie 2016 și 80 din 19 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Secției pentru combaterea corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați

OPREA GABRIEL, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă;

GENERAL MPM IMPEX SRL, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă;

MAZILU PETRE, administrator al firmei menționate, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.", nota DNA la acel moment.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Bucureşti procurorii arată că  în seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul București, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa.

Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către Gabriel Oprea (la acea dată ministru al afacerilor interne), Petre Mazilu (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).

Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

Ministrul care si-a conferit dicreţionar "drepturi"

"În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Gabriel Oprea și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul Oprea Gabriel a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere", se arată în comunicatul DNA.

Referitor la Mazilu și societatea General MPM Impex SRL, a rezultat că aceștia, cu încălcarea dispozițiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaților cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate partea carosabilă și au pus la dispoziția angajaților semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranță, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Știrbei Vodă din București, în zona în care s-a produs accidentul.

Potrivit probelor administrate în rechizitoriu a rezultat faptul că Oprea, Mazilu și societatea comercială au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei că un astfel de rezultat nu se va produce.

"Concret, în cauză s-au analizat următoarele aspecte relevante:
- la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Oprea Gabriel,
- în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie,
- dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială;
2. viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice;
3. modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil", se mai arată în documentul citat.

Legat de primele două cauze, notează procurorii, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, a rezultat că aceste activități au fost determinate și că îi sunt imputabile lui Oprea.

Concret, conform probelor administrate se reține că fostul ministru de interne Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L. (care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale) și lui Mazilu Petre, administratorul societății comerciale.

A rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante.
Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L. Mazilu Petre.

În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice și juridice: Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi soceitatea General MPM Impex.

Oprea şi Niţu scăpaţi de alte acuzaţii de o decizie CCR

În același dosar, procurorii au dispus clasarea față de Adrian Corcodel, angajat la GENERAL M.P.M. IMPEX, pentru ucidere din culpă,
Gabriel Oprea, pentru două fapte de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul şi Mihail Tiberiu Niţu, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

"Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținute în sarcina ultimilor doi menționați, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curții Constituționale care a dus la abrogarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuții de serviciu prevăzute de legislația primară (lege ori ordonanță a guvernuluipoate constitui element material al infracțiunii de abuz în serviciu, nu și încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.

Având în vedere că, în situația de față, dispozițiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, așadar sunt din legislația secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracțiuni urmează a se dispune clasarea față de Oprea Gabriel și Nițu Tiberiu-Mihail.

De asemenea, față de modalitatea total defectuoasă în care s-a realizat, în cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregătirea profesională a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea în care trebuia concepută și realizată semnalizarea rutieră, (ținând cont și de pregătirea sa profesională, aceea de dulgher), nu se poate reține culpa acestuia în producerea accidentului rutier", mai arătau la acea vreme procurorii DNA.

___

UPDATE: Replica integrală a lui Gabriel Oprea:

”Referitor la informațiile publicate în legătură cu dosarul accidentului din 20 octombrie 2015, facem următoarele precizări:

După cum se cunoaște, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit prin hotărâre definitivă (Incheierea nr. 348 din 8 iunie 2018) că nu există nicio legătură între exercitarea atribuțiilor de serviciu de către domnul Gabriel Oprea, în funcția de vicepremier pentru securitate națională și în cea de ministru al afacerilor interne și accidentul rutier în care și-a pierdut viața polițistul motociclist.

În rechizitoriu, care este public, se arată foarte clar că viteza de deplasare a automobilului în care se afla ministrul de interne, era sub 60 km/h, deci mai mică decât viteza maximă admisă legal. Tot din rechizitoriu reiese că polițistul a fost atenționat de către colegii de dispozitiv în legătură cu existența gropii în carosabil, așa cum reiese și faptul că groapa respectivă nu era semnalizată potrivit prevederilor legale.

Orice alte informații pot fi solicitate poliției rutiere, care a organizat deplasarea respectivă printr-un plan de măsuri.”, a transmis Gabriel Oprea într-un punct de vedere remis stiripesurse.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.