Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUDIO-Mircea Hava: Băsescu poate reveni în noul partid! Numai un bătut în cap ... INTERVIU

mircea hava
Hava susține că această construcție de dreapta are nevoie de sprijinul lui Traian Băsescu și ușa ar trebui să fie deschisă, dacă actualul președinte ar dori să revină la un moment dat în noul PNL.  ”Din punctul meu de vedere, da! Dar nu mâine și știți prea bine de ce. Lucrurile trebuie să se așeze. Never say never, ca și în dragoste. Cine spune chestia asta, vorbește mare prostie. Dacă avem același interes și același obiectiv, ușa trebuie să fie deschisă, chiar dacă înainte ne-am cam supărat unii cu alții”, a declarat Hava, într-un interviu acordat STIRIPESURSE.RO [audio wav="http://media.stiripesurse.ro/uploads/2014/07/interviu-hava-1.wav"][/audio] Vă redăm în continuare interviul cu Mircea Hava: R. S-a lăsat o porțită în noul statut? Poate profita Traian Băsescu de aceea prevedere cu președinții? 
M.H. Nici nu știu ce a rămas în acel articol, că de parcă asta ne interesa pe mine și pe cei 10 care au fot acolo. Vă dați seama că nu o să vină nimeni, care nu are nicio plăcere să vină acolo și care nu are ce să facă acolo.  Domnul de care ziceți dumneavoastră, dacă dorea, făcea altceva. Alți domni, cum ar fi domnul Tăriceanu, care a rămas la așa... Chiar e o chestiune dusă până grădiniță. Știu că s-au făcut niște bancuri pe seama asta, de fapt, nu bancuri, am râs un pic, dar până la urmă am zis: haide, domnule, să fim oameni serioși! Până la urmă și Iliescu poate să vină, că doar a fost președinte la FSN și uite așa facem, frate, un partid mare și tare. O poveste! E drept că dă foarte bine în zona dumneavoastră, a media, dar eu acolo, vă spun cinstit, m-am ocupat de alte elemente mai serioase organizare, de alte chestii serioase.
R. În următoarea perioadă, acest nou partid va avea o conducere cu peste 100 de membri. Cum faceți? 
M.H. Noi, în perioada asta, să-i zicem interimară, că așa este, nu avem altceva de făcut decât să lucrăm pe alianță pentru alegerile prezidențiale. Nu avem alte discuții în interior decât cele legate de campania electorală. Va fi un șef de campanie electorală, organizarea.
R. Apropo de campanie. Avem această discuție legată de doamna Macovei. De unde și cum?
M.H. Păi doamna Macovei a venit. Acum și dumneavoastră...Am fost în discuții, acum o lună de zile, în care a fost întrebată de președinte: Monica, chiar vrei? Și ea a refuzat. Primeam și noi tot felul de chestii, că apăruseră pe bloguri, pe Facebook, nu pe ale dumneaei, ci pe altele. Eu nu am nimic împotrivă să vină să fie măsurată. Dar uitați-vă, că noi tot timpul spunem că trebuie să respectăm regula. Dacă ne întoarcem după soare, nu e bine. Acum, și dânsa a spus mereu de regulă și respectarea regulii. Acum, regula până la mine sau și la mine? Eu n-am nimic împotrivă, vă spun, am o relație perfectă cu Monica, îi spun Monica, colaborăm, vorbim la telefon, dar aici este o altă treabă: e vorba de partid. Că s-ar putea să zică lumea: haide domnule că ar fi bine să stingem toată poveste asta, dar nu e bine când facei pași în spate, concesii. Noi ne-am învățat în PDL, mai ales cei care suntem mai vechi, să fie un pic de disciplină. Câți am fost, cât am fost, că n-am avut glorie, n-am avut locomotivă de partid. L-am avut pe...dar și atunci, numai prin disciplină s-a făcut, pentru că, vă spun, chiar atunci era chiar disciplină, disciplină! Și acum, iar o întoarcem, o ducem pe la Buzău, pe la Bacău. Domnule, sunt momente! Vino domnule la momentul ăsta! Și mai e ceva, un lucru pe care îl știți și dumneavoastră. Au fost, până acum, 3-4 ture de sondaje. Nu ne-am regăsit acolo! Eu, personal, nu m-aș duce într-un sondaj de ăsta ca să mi-o ”tragă”, nu știu, cineva cu câteva procente. Nu știu, n-am sondajul acum, dar este evident, așa cum afară este ora 15.03. Noi, cei care ne-am înhămat la chestia asta, chiar vrem să facem ceva serios. Eu, personal, nu o fac nici din disperare, nici din altceva. Ea trebuie făcută! Sunt conștient și rațional că trebuie făcută. Nu putem să fim partidele de dreapta ca cei 7 pitici, să nu știi care e mai înalt dintre pitici. Nu e normal! Vă dați seama, că așa e situația și cu MRU și cu cine știe cine mai dorește să vină.
R. O întrebare legată de politica locală. Ați fost despărțiți dvs. și domnul Atanasiu, cunoscute fiind relațiile ceva mai tensionate de la Alba? 
M.H. Aș vrea să vă spun un lucru pe care mulți nu-l știu. Noi (Hava și Atanasiu n.r.) lucrurile astea le discutăm de foarte mult timp și unii au fost supărați. Am declarat și eu și unii au fost supărați de la mine. Dacă stai în viața asta politică și te gândești la ce va fi și mâine, obligatoriu trebuia să îți dai seama că asta este o zonă a viitorului. Să stai să te dai predat la marele partid, lucrul ăsta nu e corect și atunci, în noaptea numărării voturilor la alegerile europarlamentare am spus: de mâine, nu a fost de mâine a fost de poimâine, ne întâlnim fiecare la partid și vedem. Discutam de o alianță, la început, nu discutam de partid. Că noi am avut discuțiile noastre înainte, războaiele astea locale, dar depinde până unde te duci. Sunt unii care își amestecă și familie și copii, astea sunt atacuri care nu se pot uita, dar cum am spus și am spus-o: la oamenii politici normali, rațiunea trebuie să primeze. Mai există încă o serie de oameni politici în politica asta rpmânească: deputați, senatori etc. despre care nu auziți nimic, care nu au făcut nimic niciodată și nici nu o să facă. Și acum, pentru ei, este momentul de a ieși să spui ceva, că normal, asta este tema zilei și prinde. Normal, poți să spui: domnule, pe mine nu -a întrebat nimeni de sănătate, nu mi-a spus cum se face aia și ailaltă, dar nu o spui în interiorul partidului, ci pe sticlă. Asta nu este ca un pumn în gură și nici ca disciplină, este minima morală. Să te duci să critici pe sticlă, prin ziare, pe bloguri, nu e decent, acum. Eu le-am explicat tuturor colegilor că altă rază de soare nu exista! Știți că au fost discuții de nume, de statut, de organizare, dar rațiunea a învins. PDL a câștigat mereu prin organizare. De ce să nu iei un lucru bun și rodat și să-i dai o nouă viteză? Ce să inventezi altceva? Noi am înțeles ce înseamnă PNL pentru liberali, pentru că și în această ecuație suntem 2 și trebuie să ne înțelegem unii pe alții, nu sunt concesii. Cine are o țintă și știe că pentru a ajunge la ea trebuie să mai treacă peste o râpă, peste un podeț, bine! Cine este bătut în cap și așa, va rămâne așa!
R. A fost greu să renunțați la nume? 
M.H. Și noi avem un nume, o istorie. Nu a fost greu, pentru că, în momentul în care vrei să faci ceva și ai o țintă, în momentul ăla zici: da, domnule, trecem și peste asta. În momentul în care nu înțelegi nimic și poate pentru chestiile astea o să fi și pe sticlă și peste tot. Nu a auzit nimeni de tine, poate nici vecinul de bloc, dar acum o să apari, frate, pe toate televiziunile că spui ceva interesant. Dar, în general, de ăștia auziți atunci și peste o săptămână reintră în anonimat.
R. Ce ziceți de poziția domnului Emil Boc? 
M.H. Domnul Emil Boc a refuzat să participe la această construcție, pentru că l-am chemat cu toții și avem nevoie de dânsul. El spunea că e de acord cu construcție, dar dorea alianță, nu fuziune. Noi am judecat lucrurile mai adânc. Când ești în focul luptei, câteodată nu vezi lucrurile prea bine, dar, totuși gândești puțin altfel.
R. Dar ce-l determină să aibă o astfel de atitudine? 
M.H. Nu știu ce-l determină, întrebați-l dumneavoastră. Dacă are niște socoteli corecte, ar fi trebuit să ni le spună nouă că suntem colegi și rămânem colegi în continuare.
R. E cam aceeași poziție cu cea a lui Traian Băsescu. 
M.H. Se poate, se poate. Toată lumea discuta de unificarea dreptei. Și dânsul, și dânsul de care vorbiți dumneavoastră. Pe urmă, când se face, nu-i bine. Dar de ce nu-i bine? Am trecut și noi prin mai multe chestii și am mai văzut niște lucruri, dar asta nu înseamnă că trebuie să mergem înainte ca berbecii, să ne zdrobim capul de zid. Totul depinde de noi, de cei din interior. Pentru mulți dintre noi, partidele au devenit un soi de club, un loc de unde să scapi de acasă. Îi mai întreabă nevasta: unde mergi,măi, omule? La partid, dragă! Ei, pentru mulți dintre noi asta a devenit mai mult decât un club, este o meserie. Când faci de 20 de ani numai asta, eu zic că te cam specializezi puțin. Legat de domnul Boc și domnul Traian Băsescu, eu mâine aș dori să putem discuta împreună, să ne punem la un loc energiile și experiența și să facem ceea ce tot am clamat de mult, foarte mult timp, că vrem o dreaptă unită. Pentru o dreaptă unită, trebuie să te gândești la ce-i care-s de dreapta, să țineți minte!
[audio wav="http://media.stiripesurse.ro/uploads/2014/07/interviu-hava-2.wav"][/audio]
R. Ați evitat de câteva ori să rostiți numele lui Traian Băsescu. Atât de tare v-a dezamăgit? 
M.H. Nu, nu m-a dezamăgit! M-a durut, sincer vă spun. Am fost împreună, am fost camarazi și m-a deranjat chestia aia: Adio! Și pentru ce? M-a deranjat treaba asta că ați fugit cu sacurile de voturi și mai știu eu ce. Nu mă așteptam de la dânsul la așa ceva, eu știindu-l un om ferm, corect. Poate la nervi zici și eu sunt nervos, dar mai bine înjur în gând de 3 ori și tac. Vă spun cinstit că m-a durut! A fost o chestie așa, după ce o viață ai fost cu cineva și la sfârșit să-ți spună: hai, bă, cară-te de aici! Și știți prea bine pentru ce! Că n-a câștigat nu știu cine. N-a câștigat acum, bun! N-am nicio problemă cu dumnealui, am lucrat extraordinar de bine împreună. Pe mine mă dor chestiunile astea de orgoliu și din cauza unui orgoliu mai mare sau mai mic să dărâmi oameni, o organizație, munți. Sigur, pentru toți a fost o dezamăgire. Pentru toată delegația de la Alba, care veneam atunci spre casă, era o atmosferă așa, apăsătoare, supărare. Nu am nicio problemă să mă întâlnesc cu dânsul, am învățat multe de la el, îmi place.
R. Ar mai avea vreo șansă în viitor să revină lângă vechii camarazi? 
M.H. Bineînțeles, domnule! Ce uși închise? Cine spune asta, este un bătut în cap! Spune asta că dă bine. Ce frumos este să-l înjuri pe Băsescu, eheee! Dacă îl înjuri pe unul de pe stradă, nu e nimic, dar dacă-l înjuri pe Băsescu crești, lumea se uită la tine altfel. Nu este nicio ușă închisă și asta vă spun din punctul meu de vedere. Și vă mai spun un lucru pe care-l vede toată lumea: această construcție, dânsul nu mai poate candida, dar ar fi fost o chestiune suprafericită și suprareală dacă aveam un lider ca Traian Băsescu.
R. Traian Băsescu ar putea reveni? 
M.H. Din punctul meu de vedere, da! Dar nu mâine și știți prea bine de ce. Lucrurile trebuie să se așeze. Never say never, ca și în dragoste. Cine spune chestia asta, vorbește mare prostie. Dacă avem același interes și același obiectiv, ușa trebuie să fie deschisă, chiar dacă înainte ne-am cam supărat unii cu alții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.