Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr a transmis, către CSM şi ministrul Justiţiei, protocoalele SECRETE încheiate cu SRI

Inquam Photos/Octav Ganea
Augustin Lazar la bilantul Ministerului Public

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, marţi, către CSM şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, protocoalele încheiate cu SRI, informează PÎCCJ.

”Având în vedere decizia luată astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate încheiate între instituțiile judiciare și Serviciul Român de Informații, precum și solicitarea ministrului justiției de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, spre informare, potrivit prerogativelor constituționale și competențelor legale, precum și a principiului “nevoii de a cunoaște”.

Citește și: Lovitură grea pentru Klaus Iohannis: Ce lege a modificat Comisia Iordache

În continuare, la nivelul Ministerului Public este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații.”, anunță Ministerul Public.

Marţi, la CSM, procurorul general, Augustin Lazăr, declara că protocolul încheiat între structurile de Parchet şi SRI a fost înregistrat la informaţii clasificate, dar nu reprezintă altceva decât proceduri tehnice de lucru.

Citește și: Tudorel Toader a făcut anunțul: ‘Va fi o lege cu impact financiar’ – Ce proiect pregătește ministerul său

"Există protocoale, noi tot timpul am lucrat cu toate instituţiile, cu nişte protocoale, care sunt nişte proceduri tehnice de lucru cu instituţiile respective. Având în vedere că este vorba despre informaţii clasificate în fluxul de informaţii dintre instituţiile de informaţii şi Ministerul Public, protocolul a fost înregistrat la informaţii clasificate. Dar ele nu reprezintă altceva decât proceduri tehnice de lucru care reglementează cine, unde se prezintă cu informaţiile clasificate, cui i le predă şi se mai reglementa acel procedeu probator de supraveghere tehnică atunci când SRI avea competenţa să îl pună în aplicare, cu precizarea că acea procedură de lucru, parţial, este în vigoare cu referire la infracţiunea securitatea naţională", a menţionat Lazăr.

El a adăugat că trebuie "cântărit" între binele public, securitatea naţională şi interesul public dacă se doreşte desecretizarea protocolului.

Citește și: Se lansează un nou GIGANT: O legendă a sportului vrea să cucerească piaţa aeriană – tun IMENS în Europa

"Aici va trebui să cântărim dacă acea procedură de lucru făcută publică va fi bună sau nu va fi bună sau dacă o facem publică, ea să prezinte o altă procedură, fiindcă noi trebuie să cântărim între binele public, securitatea naţională şi interesul public de a cunoaşte aceste lucruri care sunt dezbătute. Prin urmare, noi nu avem nimic împotrivă dacă hotărăsc instituţiile justiţiei, şi nu un politician, care vine azi şi spune ca mâine să se desecretizeze. Pentru noi, orice acţiune trebuie făcută în temeiul legii. În acest moment, este în curs de a se efectua o analiză: care este temeiul legal de desecretizare şi cum s-ar putea proteja procedurile care trebuie să meargă în continuare, procedurile de lucru, care nu ar trebui făcute publice în acest moment, fără să afecteze activitatea investigativă care priveşte securitatea naţională", susţinea Augustin Lazăr.

Citește și: Surprize mari pentru șoferi: Ce modele au pus la bătaie giganții pentru Programul Rabla .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.