Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr DINAMITEZĂ Ministerul Justiției: Cererea făcută de procurorul general

augustin lazar

Augustin Lazăr este de părere că procurorul general ar trebui să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, într-o procedură asemănătoare cu numirea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În contextul punerii în discuţie a modificării legilor privind sistemul judiciar, procurorul general Augustin Lazăr a publicat joi, pe pagina de Facebook a Ministerului Public, punctul său de vedere în legătură cu procedura de numire a procurorului general.

Citește și: Cercetătorii au aflat ce se întamplă în creier când murim: Vei fi surprins

"Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură 'în oglindă' în ceea ce priveşte numirea în funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este necesar ca nu doar preşedintele Înaltei Curţi să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci şi procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanţia respectării principiilor stabilităţii şi independenţei procurorului, precum şi a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", declară Augustin Lazăr.

În mesaj se mai arată că poziţia publică a lui Augustin Lazăr în legătură cu recentele iniţiative ale Guvernului privind modificarea legislaţiei penale dovedeşte o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcţia de conducător al Ministerului Public.

Citește și: Uber și Daimler au bătut palma pentru vehiculele fără șofer

Procedura actuală prevede că procurorul general este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

În schimb, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.