Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean descifrează jocul constituțional: Azi NU mai avem Guvern!

zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat, pentru STIRIPESURSE.RO, care este situația constituțională în care ne regăsim, după ce toți miniștri au demisionat, dar premierul refuză să își depună mandatul.

Citește și: Klaus Iohannis: Coaliția PSD - ALDE să-și rezolve problemele interne

Augustin Zegrean ne-a explicat că în momentul acesta, România nu mai are Guvern și, mai mult decât atât, premierul se află în incapacitatea de a-și exercita prerogativele.

”Premierul nu-și mai poate exercita atribuțiile pentru că nu mai are cu cine. Noi la acest moment nu avem Guvern pentru că trebuie să ne uităm la Articolul 102, alineat 3 din Constituție, care ne arată din cine este compus Guvernul. 'Guvernul este alcătuit din prim-ministru, miniştri şi alţi membri stabiliţi prin lege organică'. Noi, în acest moment, avem doar premier, pentru că miniștrii au demisionat cu toții”, a explicat Augustin Zegrean, pentru STIRIPESURSE.RO.

Totuși, Sorin Grindeanu are o soluție prin care ar putea să continue cu Guvernul, a precizat fostul președinte al CCR.

”Având în vedere că avem premier, acesta poate considera că a remaniat toți miniștri acestui Cabinet și poate trimite președintelui propuneri pentru noi miniștri. În Constituție nu scrie câți miniștri poți remania, nu există o limită. Se pot trimite propuneri de la Cotroceni, dar cu condiția ca propunerile să vină din partea PSD-ALDE, pentru că aceasta este componența politică a Guvernului. De asemenea, premierul trebuie să respecte structura actualului Guvern, pentru că altfel trebuie să treacă nu miniștri prin Parlament”, a mai precizat Zegrean.

Augustin Zegrean făcea referire la Articolul 85 din Constituție, aliniatele 2 și 3.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Din punct de vedere politic, premierul Sorin Grindeanu nu se poate folosi de articolul 85 din Constituție pentru că într-o decizie a Comitetului Executiv al PSD se arată că orice membru PSD va accepta să facă parte dintr-un Guvern condus de premierul căruia i s-a retras sprijinul politic va fi exclus din partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.