Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, despre tăierea pensiilor parlamentare: 'Eu cred că se va aplica de data aceasta'

B1.ro
augustin zegrean

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale şi beneficar al pensiei speciale de fost parlamentar, intervine în disputa legată de posibila neconstituţionalitate a legii adoptate miercuri de parlament.

  • Context: Deputații și senatorii au votat, miercuri, pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind inițiat de PSD. UDMR nu a votat. Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru”, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat. Proiectul de desfiinţare a pensiilor speciale a fost depus de PSD, însă a suferit unele modificări în Comisia de statut, inclusiv adăugarea unui amendament care prevede şi eliminarea pensiilor speciale aflate în plată, ceea ce ridică unele dubii referitoare la aplicarea legii în timp şi eliminarea unor drepturi deja câştigate.

Zegrean afirmă că posibila neconstituţionalitate a legii este discutabilă, pentru că în joc este o indemnizaţie, nu un venit din pensie. Mai mult, este puţin probabil ca legea să fie atacată de parlamentari la CCR.

"Eu nu ştiu dacă o să o facă cineva. Parlamentarii, dacă sunt oameni serioşi, nu mai au cum să o facă, pentru că toţi au votat această modificare. Este vorba despre o indemnizaţie, nu este vorba despre o pensie. Şi alte parlamente plătesc astfel de indemnizaţii, chiar şi la Parlamnetul European. Eu cred că se va aplica de data aceasta. Se aplică şi pentru cele în plată pentru că articolul fiind abrogat nu mai există temei legal pentru plată", a afirmat fostul preşedinte al CCR, la Radio România Actualităţi.

"Am văzut o bucurie că moare capra vecinului, dar nu cred celelate pensii prin tăierea pensiilor parlamentarilor. Pensiile speciale nu se plătesc din bugetul de pensii, ci din bugetul statului. Poate în alte vremuri, când ţara va fi mai bogată, se vor putea acorda", a mai afirmat Zegrean.

Fostul judecător CCR susţine că pensiile speciale "ar putea fi rezolvate foarte simplu prin recalcularea lor şi aducerea la normal". "Problema e că sunt multe pensii foarte mici. Acelea ar trebui mărite. Cred că decizia de ieri este o soluţie corectă. S-a mai făcut. În 2009 Guvernul Boc a redus pensiile speciale. Era bine dacă o lăsam aşa", a concluzionat fostul preşedinte al CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.