Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, reacţie la achitarea lui Toni Greblă: 'Sistemul a vrut să arate că nu face Curtea ce vrea ea'

zegrean

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, reacţionează la decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care l-a achitat joi pe secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător CCR, acuzat de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi trafic de influenţă. "Când justiţia dă o decizie corectă, nu trebuie să se laude nimeni cu asta. Trebuie să fie o situaţie normală. Întotdeauna ar trebui să se dea decizii corecte, nu să ne mirăm când se dă o decizie corectă", afirmă Zegrean, într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO.

"E normal, pentru că a fost un dosar făcut aiurea. Eu am am văzut la vremea respectivă procesul verbal pe care l-au făcut ei la cercetarea locală, unde nu au găsit nimic. Toate acuzaţiile care i s-au adus erau penibile, nu era nimic acuzator, nu erau fapte penale. Nu putea el să facă nu ştiu ce şi să încalce embargoul impus Rusiei. Era o prostie asta. Povestea lui cu ferma, cu animalele... Ţin minte şi acum cum scria că i-au găsit trei 'gâşti'. Aşa scria: 'trei gâşti', nu ştiu câte capre, un struţ şi un cal parcă. Nimic din ce au găsit acolo nu îl dădea pe el ca fiind un mare bogătan al ţării. I se mai imputa că a folosit o maşină care nu era a lui. Deci dacă a vrut cineva să-i pună la dispoziţie o maşină, asta nu este infracţiune. Nu au găsit infracţiuni prin care să-l poată acuza şi să-l trimită în judecată, de aceea a şi fost achitat şi în prima instanţă, şi în apel", afirmă Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR rememorează sentimentul de teamă care existat între judecătorii Curţii, după reţinerea lui Toni Greblă.

"A existat o teamă foarte mare. Eu eram acolo. Când vezi că îl ia pe un om de lângă tine fără să ştii că e vinovat de ceva... Noi am discutat atunci cu el, l-am întrebat. Era total surprins şi el. Nu ne-am putut explica de ce a fost luat. Sigur că nu ţi-e simplu. Mai ales că a fost luat după un vot. Era un proiect de lege în legătură cu SRI, care voia să devină un fel de coordonator al întregii activităţi informatice din România. El a votat atunci împotriva proiectului, alături de alţii, şi legea a fost respinsă. A doua zi a fost luat. A fost şi interviul domnului Maior, care avea treabă cu toţi judecătorii Curţii. Ţin minte cum ne făcea cu degetul că va şti el pe cine să arate dacă ţara va fi atacată de terorişti. Au fost două decizii care i-au supărat rău pe cei de la SRI - una cu cartelele pre-pay şi alta cu siguranţa cibernetică", relatează Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR susţine că nu este normal ca un judecător al CCR să fie monitorizat, urmărit şi acuzat în acest fel, însă între timp legea a fost modificată pentru a se preveni asemenea incidente.

"Ei au vrut să demonstreze că sunt mai tari decât oricine şi fac ce vor. Curtea s-a consolidat între timp pentru că s-a modificat legea de organizare şi judecătorii nu mai pot ajunge în situaţia aceasta, pentru că au o imunitate pe durata mandatului care nu poate fi ridicată de birourile permanente ale camerelor, cum era în vremea în care domnul Greblă a fost cercetat, ci numai plenul Curţii poate să hotărască urmărirea penală a unui judecător. Plenul însemnă minim 6 voturi, deci nu mai e posibil să se întâmple aşa ceva. Dar asta s-a făcut prin lege, nu printr-o hotărâre a CCR, şi este bine că s-a făcut. Şi în alte ţări judecătorii Curţii sunt protejaţi în felul acesta. Domnul Greblă putea să-şi dea demisia sau să aştepte să fie aprobată urmărirea penală sau arestarea de către Biroul Permanent al Senatului. Dânsul a ales să-şi dea demisia. Eu la vremea respectivă l-am sfătuit să nu-şi dea demisia, ci să-şi ia un concediu, să stea o vreme deoparte, să vedem ce se întâmplă. De la început ne-am dat seama că ceva nu este în regulă cu luarea lui de pe stradă şi reţinerea", a declarat Zegrean.

Întrebat dacă în acest caz a fost vorba despre o eroare punctuală sau o problemă sistemică, fostul judecător constituţional a răspuns: "Nu a fost o eroare. Nu se poate porni un astfel de demers dintr-o eroare. Clar că Sistemul a vrut să arate că nu face Curtea ce vrea ea."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.