Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Zegrean spulberă visele USR: NU vor fi alegeri anticipate, NU se va desfiinţa SIIJ, NU vor fi alegeri în două tururi

Jurnalul.ro
Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, afirmă că viitorul guvern nu va putea face foarte multe lucruri, având la dispoziţie practic doar patru luni de muncă până la parlamentarele de anul viitor. De asemenea, spune fostul preşedinte CCR, nu vor fi posibile alegerile anticipate, aşa cum doreşte USR, nici desfiinţarea SIIJ prin OUG sau trecerea la sistemul alegerilor locale în două tururi prin OUG/ angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

"Blocaje numai în Parlament se mai pot întâmpla. Dacă Parlamentul votează prima propunere, lucrurile se simplifică mult. Dar aud vorbind câte lucruri vor face în anul care urmează. Anul care urmează este format din vreo patru luni. Anul acesta nu vor face nimic. Va fi campanie electorală, vacanță. Guvernul care acum își suflecă mânecile va putea să înceapă să lucreze undeva în februarie și va trebui să facă legea bugetului, care consumă cam trei săptămâni. PSD e majoritar în Parlament, orice s-ar zice. Pesediștii, când au un interes, votează toți împreună, chiar dacă vor fi cu Ponta sau dincolo. În mai sunt din nou alegeri și parlamentarii sunt implicați până peste cap, după care este vacață de vara. Pe urmă iar campanie electorală, deci să nu își facă nimeni iluzii", a declarat Zegrean, la Digi 24.

În privinţa alegerilor anticipate, Zegrean a afirmat:  "Categoric, nu. PSD nu are niciun interes. Au interes să amâne, pentru că trebuie să uite lumea de ei. (USR) ori nu știu despre ce vorbesc, ori vorbesc ca să se afle în treaba. Nu vor fi alegeri anticipate, PSD nu le vrea, Ponta nu le vrea, PNL nu are niciun interes."

Fost preşedinte CCR exclude şi scenariul alegerilor în două tururi. "Teoretic este posibil, dar practic nu o să o facă pentru că asumarea de răspundere este un mare risc. Ar putea să facă OUG, deși este recomandarea de la Comisia de la Veneția să nu se modifice legile electorale în an electoral. Dacă ajunge ordonanţa la CCR, Curtea o să zică nu. Sunt afectate drepturile electorale prin ordonanţă și Constituţia spune că prin OUG nu pot fi afectate drepturile electorale", a explicat Zegrean.

Întrebat dacă este posibilă desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie prin ordonanţă de urgenţă, Zegrean a răspuns: "Acolo nu se poate. Am votat pe 26 mai că nu mai dăm OUG pe justiţie."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.