Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUR acuză: 'Adeverința electronică va împiedica libera circulație a persoanelor în UE'

Alianța pentru Unirea Românilor
AUR Alianta pentru Unirea Romanilor

Reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor acuză faptul că adeverința electronică de vaccinare „va împiedica libera circulație a persoanelor în UE”, susține senatorul Ionuț Neagu, având susținerea partidului.

„Propunerea de adoptare a unei adeverințe electronice la nivel european a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru Drepturile Omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României, în aproape unanimitate. Singurul care s-a opus a fost senatorul Ionuț Neagu (AUR).

Acesta scris mai multe observații asupra proiectului, despre care spune că nu va facilita, ci dimpotrivă”, arată partidul AUR, pe pagina de Facebook

Ionuț Neagu (AUR): „Va împiedica libera circulație a persoanelor în UE. Constatăm că avem de a face exact cu procedeul retoric folosit de aparatul de propagandă al regimului totalitar din romanul 1984 de George Orwell.”

Citește și: Rareș Bogdan a explicat cine poate să călătorească fără certificat de vaccinare: vot crucial în Parlamentul European

Care este rolul certificatului

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat luni Comisia Europeană, relatează AFP.

Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea acestui sistem. Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la ''pasarela'' europeană creată. Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke, potrivit agerpres.ro.

Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. Dar, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale dacă sunt pregătite, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest certificat sanitar, denumit ''certificat verde digital'' european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.