Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia a inclus ursul koala pe lista animalelor pe cale de dispariţie

dailysabah.com
koala

Australia a plasat în mod oficial vineri exemplarele de koala care trăiesc în cea mai mare parte a coastei sale estice pe lista animalelor "în pericol" de dispariţie, în contextul în care aceste marsupiale suferă din cauza consecinţelor generate de incendiile de vegetaţie, defrişări, secetă şi maladii, informează AFP.

Ministrul australian al Mediului, Susan Ley, a clasat aceste populaţii de koala în categoria animalelor "în pericol" pentru a putea să le ofere cel mai înalt nivel de protecţie în New South Wales, Australian Capital Territoy şi Queensland, potrivit Agerpres.

Potrivit apărătorilor naturii, populaţia de koala a scăzut dramatic în mare parte a estului Australiei în ultimii 20 de ani, iar marsupialul este pe cale de dispariţie în aceste regiuni. Deşi au salutat anunţul ministrului australian, ei au condamnat totodată eşecul autorităţilor în ceea ce priveşte protejarea acestei specii până în prezent.

Koala, simbol în lumea întreagă al ecosistemului unic din Australia, a fost clasat în categoria speciilor "vulnerabile" pe coasta estică australiană în urmă cu 10 ani.

"Luăm măsuri fără precedent pentru a proteja koala", a dat asigurări ministrul australian, subliniind promisiunea recentă a Guvernului din care face parte de a aloca 50 de milioane de dolari australieni (31 de milioane de euro) protejării şi revitalizării habitatelor în care trăiesc exemplarele de koala.

Koala a trecut astfel de la statutul de specie "vulnerabilă la cel de specie în pericol pe parcursul unui singur deceniu. Este un declin cu o rapiditate şocantă", a declarat Stuart Blanch, specialist în conservarea naturii în cadrul WWF-Australia.

"Decizia de astăzi este binevenită, dar ea nu va împiedica specia koala să alunece către extincţie, doar dacă măsura nu va fi însoţită de legi mai stricte şi de stimulente pentru ca proprietarii funciari să protejeze habitatul forestier", a adăugat acelaşi specialist.

Comitetul ştiinţific pentru specii ameninţate cu dispariţia, o agenţie guvernamentală independentă, estimează că populaţia de koala a scăzut de la 185.000 de exemplare în 2001 la 92.000 de exemplare în 2021.

"Legendă naţională"

Alexia Wellbelove, de la Humane Society International, consideră că exemplarele de koala de pe coasta estică australiană ar putea să dispară până în 2050 dacă nu sunt adoptate măsuri urgente.

"Nu putem să ne mai permitem alte defrişări", a adăugat ea.

Studiile realizate de Fundaţia australiană pentru conservarea naturii arată că Guvernul federal a aprobat defrişări pe suprafeţe de peste 25.000 de hectare reprezentând habitate de koala după ce această specie a fost declarată vulnerabilă.

"Legile australiene din domeniul mediului sunt atât de ineficiente, încât nu au reuşit să limiteze distrugerea continuă a habitatului koala din Queensland şi New South Wales în cei zece ani de când specia ar fi trebuit să fie protejată", a denunţat şi Basha Stasak, o altă reprezentantă a asociaţiei citate.

"Trebuie să nu mai autorizăm ca habitatele lor să fie rase de pe faţa pământului pentru a face loc minelor, proiectelor imobiliare sau agricole şi exploatărilor forestiere în regim industrial", a adăugat ea.

Înaintea incendiilor devastatoare din 2019-2020, exemplarele de koala erau deja ameninţate de defrişări, secetă, boli, coliziuni cu autovehicule şi atacuri ale câinilor, a explicat Josey Sharrad, o reprezentantă a Fondului internaţional pentru protejarea animalelor.

"Nu ar fi trebuit niciodată să permitem ca lucrurile să ajungă în punctul în care riscăm să pierdem o legendă naţională", a regretat ea.

După părerea aceleiaşi specialiste, "incendiile de vegetaţie au fost picătura care a umplut paharul". "Ar trebui să fie semnalul de alarmă pentru Australia şi pentru Guvern, pentru ca autorităţile să acţioneze mult mai repede pentru a proteja habitatele esenţiale în faţa programelor de dezvoltare şi defrişare şi, totodată, să combată cu seriozitate efectele schimbărilor climatice", a adăugat specialista australiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.