Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia acuză China de acțiuni alarmante: 'Asistăm la o divergenţă semnificativă între cuvinte şi acţiuni'

Small Caps
china asutralia razboi comercial

Acţiunile "alarmante" ale Chinei nu sunt în concordanţă cu retorica Beijingului despre promovarea păcii şi a prosperităţii în regiune, a afirmat vineri ministrul australian al apărării, Peter Dutton, după ce o navă militară chineză a fost detectată în zona economică exclusivă a Australiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Dutten a menţionat ca exemple militarizarea Mării Chinei de Sud, recentele agresiuni chineze împotriva Taiwanului şi introducerea legii securităţii naţionale în Hong Kong.

"Suntem familiarizaţi cu toţii cu pretenţiile frecvente ale guvenului chinez că este dornic de pace, cooperare şi dezvoltare", a spus ministrul într-un discurs la Canberra. "Cu toate acestea, asistăm la o divergenţă semnificativă între cuvinte şi acţiuni. Am urmărit îndeaproape cum guvernul chinez s-a angajat în activităţi tot mai alarmante".

Ambasada chineză la Canberra a replicat că Dutton distorsionează politica externă a Chinei, induce în eroare poporul australian şi "alimentează conflictul şi distanţarea între popoare şi ţări". "Este de neconceput ca relaţiile dintre China şi Australia să se îmbunătăţească (...) dacă guvernul australian îşi bazează strategia naţională pe o astfel de analiză lipsită de viziune şi pe o mentalitate depăşită", arată un comunicat al reprezentanţei diplomatice.

Relaţiile dintre Australia şi cea mai mare piaţă de export a sa au ajuns într-un punct de minim în 2020, când Canberra a susţinut o anchetă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind originea coronavirusului, care a fost descoperit pentru prima oară în China. Beijingul a reacţionat prin întreruperea contactelor la nivel ministerial şi impunerea unor tarife mari pentru exporturile de vinuri, orz, vită, cărbune, peşte şi fructe de mare australiene, anulând astfel practic un acord bilateral de liber schimb din 2015.

Australia şi Statele Unite au apreciat că reacţia Chinei reprezintă o "constrângere economică".

Schimbul de declaraţii ostile a avut loc după ce Australia a confirmat că a monitorizat o navă chineză de culegere de informaţii în august, în zona economică exclusivă australiană, deşi nu în apele teritoriale. Premierul Scott Morrison a afirmat în faţa presei că vasul, al doilea de acest tip monitorizat în două luni în largul coastelor australiene, naviga legal, "dar să nu credeţi vreo clipă că nu suntem cu ochii pe ei, la fel cum încercau şi ei să fie cu ochii pe noi". "Ce demonstrează asta este că acum nimeni nu mai poate fi mulţumit de situaţia din regiunea indo-pacifică", a adăugat el.

În septembrie, Australia a încheiat cu Statele Unite şi Regatul Unit un nou pact de securitate, cunoscut ca AUKUS. Înţelegerea este considerată în general ca o încercare de a întări forţa militară regională în faţa prezenţei tot mai importante a Chinei. Beijingul a apreciat că AUKUS reprezintă un pericol pentru pacea mondială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.