Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia: Acuzaţiile Amnesty International sunt TOTAL FALSE

Premierul australian Malcolm Turnbull a respins marţi, calificând drept "total false", acuzaţiile organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, potrivit cărora Australia supune la condiţii asimilabile "torturii" pe refugiaţii expediaţi în Nauru, o insulă îndepărtată din Pacific, relatează AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Trump s-ar putea întâlni cu Putin înainte de preluarea eventualului mandat la Casa Albă

Australia duce o politică foarte dură faţă de migranţi şi întoarce în mod sistematic bărcile cu migranţi care încearcă să ajungă pe coastele sale. Migranţii care reuşesc să ajungă totuşi pe teritoriul australian sunt instalaţi pe termen nedeterminat în tabere speciale în insula Manus, în Papua Noua Guinee, sau în mica insulă Nauru, notează agenţia de presă menţionată.

Într-un raport publicat luni, Amnesty International scrie că cei 400 de solicitanţi de azil şi refugiaţi în Nauru - bărbaţi, femei şi copii - sunt "pradă disperării absolute".

Citeşte şi: Un fost general american de rang înalt a minţit FBI

"Regimul australian de gestionare offshorre corespunde definiţiei torturii în temeiul dreptului internaţional", a acuzat această organizaţie pentru apărarea drepturilor omului.

Premierul Malcolm Turnbull a respins categoric aceste acuzaţii şi a explicat că politica dusă de ţara sa salvează vieţi prin descurajarea oamenilor de a efectua călătorii periculoase pe mare.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în sudul Vietnamului

Intervievat de postul de radio naţional australian ABC cu privire la acuzaţiile de neglijenţă şi cruzime sistematică lansate de Amnesty, Turnbull a răspuns: "Eu resping în totalitate aceste acuzaţii. Ele sunt complet false."

Acţiunea dusă de guvernul australian în materie de gestionare "offshore" a solicitanţilor de azil este "plină de compasiune", a spus el în continuare. "În ceea ce priveşte Nauru (...) există acolo investiţii importante pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale persoanelor care se află aici," mai susţine premierul.

Citeşte şi: Anul viitor, Phenianul ar putea avea gata racheta Musadan

Anna Neistat, director de cercetare pentru Amnesty care a vizitat Nauru pentru această anchetă, subliniază faptul că "tortură" nu a fost un cuvânt utilizat la întâmplare. "Este natura abuzurilor, faptul că ele sunt sistematice şi deliberate, în sensul că ele sunt comise într-un scop clar, acela de a descuraja, de a pedepsi", a declarat ea presei.

Ea a denunţat opacitatea care domneşte în jurul acestor tabere de refugiaţi, explicând că a trebuit să se deplaseze în Nauru ca persoană privată, după ce şase cereri ale AI au fost respinse de autorităţi.

Citeşte şi: Bilanţ negru la fabrica BASF: doi morţi, doi dispăruţi şi şase răniţi

În 2015, guvernul a adoptat dispoziţii care impun secretul profesional pentru toţi angajaţii Ministerului de Imigraţie australian cu privire la aceste tabere de refugiaţi "offshore", dar şi pentru personalul medical şi umanitar.

În paralel, televiziunea ABC a difuzat luni seara o anchetă cu privire la presupusele abuzuri comise la Nauru. Guvernul din insulă a dezminţit categoric, acuzând ABC că a produs un program "rasist, fals, vizând politicul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.