Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia anulează summitul Quad de la Sydney, după ce Joe Biden şi-a amânat vizita

Casa Albă
Joe Biden

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a anunţat miercuri că un summit Quad programat pentru săptămâna viitoare la Sydney nu va avea loc fără preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care şi-a amânat vizita în Australia din cauza negocierilor la Washington privind plafonul datoriei, informează Reuters.

Albanese a declarat că liderii Australiei, Statelor Unite, Indiei şi Japoniei se vor întâlni în schimb la summitul G7 din Japonia în acest weekend, după ce Biden a anulat o călătorie la Sydney, a doua etapă a apropiatului său turneu în Asia, care includea de asemenea o vizită în Papua Noua Guinee, potrivit Agerpres.

"Întâlnirea liderilor Quad nu se va ţine la Sydney săptămâna viitoare. Noi, cu toate acestea, vom avea această discuţie între liderii Quad în Japonia", a declarat Albanese într-o conferinţă de presă.

Un program bilateral la Sydney cu prim-ministrul indian Narendra Modi ar putea avea loc în continuare săptămâna viitoare, a spus Albanese.

Şeful guvernului australian nu a comentat dacă prim-ministrul japonez Fumio Kishida va vizita Sydney săptămâna viitoare.

Quad (Dialogul Cvadrilateral de Securitate n.r.) este un grup informal ce promovează o regiune Indo-Pacifică deschisă. Beijingul îl vede ca pe o încercare de a contracara influenţa sa crescândă în regiune, notează Reuters.

Miercuri, într-o discuţie în grup despre Quad, cercetătorul principal la Asia Society Policy Institute Richard Maude, fost şef al informaţiilor australiene, a declarat că anularea vizitei lui Biden în Papua Noua Guinee, care ar fi fost prima a unui preşedinte american într-o naţiune insulară independentă din Pacific, ar afecta lupta Washingtonului cu Beijingul pentru influenţă în regiune.

India şi Australia nu fac parte din grupul celor şapte naţiuni bogate G7 - Regatul Unit, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite - dar au fost invitate să participe la summitul din Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.