Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia respinge obiectivele referitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice

playtech.ro
Marea Barieră de Corali

Prim-ministrul conservator al Australiei, Scott Morrison, a respins marţi apelurile pentru fixarea unor obiective mai ambiţioase în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice ca urmare a raportului alarmant dat luni publicităţii de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), estimând drept suficiente strategiile implementate de ţara sa, informează AFP.

La câteva ore după publicarea raportului realizat de experţi în domeniul climei din cadrul ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), care avertizează asupra unei încălziri globale mai severe şi mai accelerate decât estimările anterioare, premierul Scott Morrison a anunţat că nu doreşte să fixeze obiective în ceea ce priveşte atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon.

''Australia îşi îndeplineşte rolul'', a precizat Morrison, informează Agerpres.

''În absenţa unor proiecte, nu aş semna un cec în alb în numele australienilor în scopul atingerii acestor obiective'', a mai spus el.

Incendiile recente, seceta şi cicloanele de o intensitate rară care au lovit ţara sunt, potrivit oamenilor de ştiinţă, agravate de schimbările climatice.

Australia, printre principalii exportatori de combustibili fosili din lume, se află în prima linie a crizei climatice mondiale.

Cu doar câteva luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc în noiembrie la Glasgow, Morrison a respins apelurile, inclusiv cele din partea unor aliaţi precum Statele Unite, de a adopta un obiectiv oficial referitor la reducerea sau la compensarea emisiilor de dioxid de carbon..

Australia a lăsat să se înţeleagă că va atinge obiectul neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon ''pe cât de curând posibil'', preferabil până în 2050, fără să-şi asume însă niciun angajament în acest sens.

Liderul guvernului pare că doreşte să abată atenţia către ţările în curs de dezvoltare şi către noile tehnologii, care, din punctul său de vedere, ar reprezenta soluţia crizei, notează AFP.

''Trebuie să adoptăm o abordare diferită. Trebuie să ne concentrăm asupra inovaţiilor tehnologice necesare pentru a schimba lumea şi modul nostru de a funcţiona'', a declarat Morrison.

Numeroşi oficiali politici din coaliţia conservatoare aflată la guvernare în Australia au legături strânse cu industria minieră şi neagă realitatea încălzirii globale sau încearcă să minimizeze riscurile.

Partidul Liberal al primului-ministru precum şi Partidul Laburist, care se află în opoziţie, sunt ambele în favoarea continuării exploatărilor minelor de cărbune

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.