Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Australia sporeşte asistenţa medicală acordată indigenilor afectaţi de testele nucleare britanice

BBC
teste nucleare, indigeni australia

Indigenii australieni care au fost expuşi la radiaţii în urma unor teste nucleare britanice, în urmă cu 50 de ani, urmează să primească asistenţă medicală sporită în baza unui nou plan, a anunţat marţi guvernul australian, relatează DPA, potrivit agerpres.

Timp de peste un deceniu, între 1952 şi 1963, Marea Britanie a detonat bombe atomice în zone izolate din Maralinga şi Emu Field, în statul South Australia, şi în insulele Monte Bello, la nord-vest de Australia.

ALERTĂ la Paris: Gara de Nord din capitala Franței a fost EVACUATĂ de urgență - VIDEO

Mulţi aborigeni care trăiau în acele zone de secole au fost nevoiţi să se mute. Dintre cei rămaşi, unii au fost expuşi la niveluri înalte de radiaţii şi ulterior au avut probleme de sănătate grave. Potrivit unui studiu, 1.200 de aborigeni au fost expuşi radiaţiilor la Maralinga.

Noul plan de asistenţă medicală face parte din subvenţiile pentru personalul militar în retragere care urmează să fie anunţate marţi în cadrul bugetului federal. Veteranii de război beneficiază de aşa-zise "Gold Card"-uri care acoperă aproape toate costurile medicale.

"În baza noii legi, vor fi furnizate Gold Card-uri populaţiei indigene care locuia la sau în apropiere de Maralinga, Emu Fields sau insulele Monte Bello în perioada în care au fost efectuate testele nucleare britanice, în anii 50 sau 60', a precizat Dan Tehan, ministrul australian pentru problemele veteranilor de război.

Testele nucleare britanice au fost efectuate cu sprijinul guvernului australian. O comisie regală de anchetă a identificat în 1985 un nivel semnificativ de contaminare cu reziduuri în unele din siturile unde au avut loc teste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.