Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria avea dreptate în Scandalul Schengen? Europol anunță că a arestat zeci de traficanți de migranți, prin România și Bulgaria

gandul.ro
schengen

Europol a sprijinit Poliția Română de Frontieră în destructurarea unui grup infracțional organizat implicat în traficul de migranți. Direcția generală bulgară de combatere a criminalității organizate și poliția federală germană din Waidhaus au fost, de asemenea, implicate în operațiune.

În timpul acțiunii, Germania a trimis un procuror în România pentru a oferi consultanță cu privire la colectarea probelor, în vederea utilizării lor potențiale în cadrul procedurilor judiciare germane, în timp ce un anchetator bulgar și un analist Europol și doi ofițeri invitați au luat, de asemenea, parte la activitățile din România.

Poliția de Frontieră Română a inițiat ancheta privind această rețea infracțională în 2022, în urma arestării mai multor șoferi de dube la frontiera cu Bulgaria. Ancheta a scos la iveală o rețea infracțională care era formată din mai mulți suspecți, grupați în două grupuri în funcție de sarcinile pe care le aveau. Unul dintre grupuri, compus în principal din cetățeni români, era responsabil de transport, iar celălalt se ocupa de recrutarea migranților care puteau fi introduși ilegal.

 

Grupul infracțional a introdus ilegal migranți din Turcia în Germania prin Bulgaria, România, Ungaria și Cehia. Suspecții au introdus ilegal migranții pe cale terestră prin anumite puncte de trecere a frontierei de la frontiera româno-bulgară, cum ar fi PCT Ostrov, PCT Giurgiu și PCT Bechet. Apoi i-au ținut în locații din apropierea orașului Timișoara timp de o zi sau două, înainte de a-i transporta în continuare în Germania.

Suspecții îi introduceau ilegal pe migranți în principal în dube și camioane. Acest modus operandi, utilizat în mare parte de rețelele infracționale active pe așa-numita rută balcanică, s-a dovedit extrem de periculos pentru viața și sănătatea migranților. În mai multe incidente recente, adulți și copii au fost găsiți morți din cauza lipsei de spațiu și de oxigen în compartimentele folosite pentru a-i ascunde în timpul transportului.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit coordonare operațională și sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a detașat un analist în România pentru a permite schimbul de informații în timp real și pentru a compara informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol pentru a oferi piste anchetatorilor de pe teren. Doi ofițeri invitați ai Europol deja desfășurați în zonă au sprijinit, de asemenea, autoritățile române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.