Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria cere mai multă flexibilitate ţărilor din OSCE

Krone
Sebastian Kurz gradinite

Ministrul de externe austriac Sebastian Kurz a îndemnat marţi ţările din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în deschiderea unei reuniuni informale care are pe agendă conflictul din Ucraina şi criza de leadership din OSCE, informează dpa, potrivit agerpres.

"Ne confruntăm cu o criză de încredere în rândul ţărilor din OSCE", a remarcat ministrul austriac, a cărui ţară deţine preşedinţia anuală prin rotaţie a organizaţiei cu 57 de ţări, divizată în prezent în două tabere - statele occidentale, inclusiv SUA, şi Rusia plus un mic grup de aliaţi est-europeni.

Statul Islamic confirmă moartea liderului lor. Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-un atac aerian al aviației ruse

"Pacea pe continentul nostru va fi posibilă doar împreună cu Rusia şi niciodată fără ea", a subliniat Kurz, îndemnând la dialog cu Moscova.

Cu toate că reuniunea de la Mauerbach, de lângă Viena, a fost organizată cu intenţia de a crea o oportunitate de întărire a încrederii, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a fost unul dintre puţinii reprezentanţi de state "mari" dintre cei circa 30 de şefi de diplomaţii prezenţi. Colegii săi din Ucraina, Germania, Franţa, Marea Britanie şi SUA nu s-au deplasat în Austria pentru a lua parte la reuniunea care are loc în timp ce forţele de securitate ucrainene continuă confruntările cu separatişti susţinuţi de Moscova, notează dpa.

În afară de conflictul din Ucraina, miniştrii reuniţi la Mauerbach se confruntă şi cu problema urgentă a găsirii unui nou secretar general al OSCE, în condiţiile în care nu s-a ajuns încă la un consens asupra unui succesor al diplomatului italian Lamberto Zannier, al cărui mandat a expirat luna trecută. Totuşi, numele cel mai vehiculat pentru a prelua postul este cel al diplomatului elveţian Thomas Greminger.

Accident CUMPLIT pe autostradă. Doi oameni au murit după ce un autocar A DISTRUS tot ce i-a ieşit în cale - VIDEO

"Le voi cere colegilor mei compromisuri pentru că toţi dorim ca OSCE să funcţioneze", a declarat presei ministrul de externe austriac.

Statele membre nu au reuşit să ajungă la un acord nici asupra unui nou şef al oficiului de monitorizare a alegerilor al OSCE şi asupra numirii de noi observatori pentru libertatea presei şi pentru minorităţi, în contextul în care unele state membre din Europa de est au fost criticate de-a lungul timpului de observatorii organizaţiei pentru alegeri şi presă.

OSCE, care s-a angajat să contribuie la reglementarea conflictului din Ucraina, are în această ţară câteva sute de observatori militari neînarmaţi, menţionează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.