Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria: Extrema dreaptă vizează portofoliul Internelor după alegerile anticipate

toonpool.com
alegeri austria

Liderului Partidului Libertăţii din Austria (FPOe), Heinz-Christian Strache, a cărui formaţiune de extremă dreapta ar putea intra în guvern în urma alegerilor legislative anticipate de la 15 octombrie, a revendicat duminică portofoliul Internelor, o 'condiţie' pentru orice participare la o coaliţie, transmite AFP, conform agerpres.ro

'Ministerul de Interne este o condiţie, cel al Afacerilor Externe este o cerinţă categorică', a declarat Strache într-un interviu acordat televiziunii publice ORF. 

Partidul Poporului (OeVP, conservator), revigorat în sondaje de noul său lider, tânărul ministru de externe Sebastian Kurz (31 de ani), este creditat cu un avans considerabil şi constant, care ar urma să-i asigure victoria în alegerile din această lună. 

Conservatorii, parteneri la guvernare ai social-democraţilor în ultimii 10 ani, ar putea face alianţă cu extrema dreaptă pentru a forma o majoritate guvernamentală după scrutinul legislativ. 

Pe de altă parte însă, FPOe nu a exclus nici formarea unei coaliţii cu social-democraţii, cele două partide fiind în luptă pentru locul secund în alegeri. 

Partidul Libertăţii previne de mai multe săptămâni că îşi va negocia scump participarea la un executiv bipartit, o modalitate, susţine formaţiunea, de a nu repeta greşelile precedentei sale intrări la guvernare, în anul 2000, sub cancelarul conservator Wolfgang Schlüssel. 

În interviul acordat ORF, Strache a reafirmat că una din exigenţele partidului său este şi organizarea unor referendumuri 'după modelul elveţian', mai ales în ce priveşte acordurile comerciale TTIP (între Uniunea Europeană şi SUA) şi CETA (UE-Canada). 

În plus, liderul Partidului Libertăţii a reamintit că formaţiunea sa, care în campania electorală actuală nu pledează pentru ieşirea Austriei din zona euro, este favorabilă unei întăriri a suveranităţii statelor în interiorul UE şi unei slăbiri a principiului subsidiarităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.