Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria îndeamnă la 'legături puternice' cu Rusia și deschide două consulate, în cele mai importante zone

Karin Kneissl Putin

Ministrul austriac de Externe Karin Kneissl (în poză alături de Vladimir Putin la dans) a pledat  pentru menţinerea unor „legături puternice” cu Rusia, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Moscova, relatează AFP, potrivit News.ro.

Citește și: Directivă CRUCIALĂ privind corupția și frauda adoptată de UE: 'denunțătorii' vor fi mult mai bine protejați

Ministrul, un membru FPÖ (extremă dreapta) care a provocat un scandal în august, când a valsat cu preşedintele rus Vladimir Putin la căsătoria sa, în timp ce ţara prezida Uniunea Europeană (UE), a elogiat ”relaţii biaterale tradiţionale excelente” între Moscova şi Viena. ”Noi urmăm principiile Uniunii Europene” care a impus o serie de sancţiuni Moscovei din 2014, din cauza anexării Crimeei şi presupusului său rol în războiul din Ucraina, ”dar în acelaşi timp încercăm să menţinem legături puternice cu Rusia”, a subliniat Kneissl, potrivit traducerii în rusă a declaraţiilor sale.

Austria intenţionează să deschidă un consulat general al Sankt Petersburg, al doilea cel mai important din Rusia (nord-vest), şi un consulat onorific la Novosibirsk, în Siberia, a precizat ea.

”Austria rămâne un partener economic important al Rusiei”, a dat asigurări la rândul său Seghei Lavrov.

”Suntem mulţumiţi de rezultatele negocierilor şi vom continua contacte strânse”, a adăugat el.

Probleme de spionaj

Vizita şefei diplomaţiei austriece intervine la patru luni după scandalul de spionaj în Austria în care un fost colonel a fost acuzat că a lucrat timp de decenii pentru serviciile speciale ruse.

Dezvăluit la începutul lui noiembrie de către cancelarul conservator Sebastian Kurz, care a denunţat un procedeu ”inacceptabil”, acest caz a aruncat o umbră asupra relaţiilor austro-ruse, până atunci cordiale.

Karin Kneissl şi-a anulat atunci o vizită prevăzută la Moscova, la începutul lui decembrie, iar Kremlinul a deplâns publicitatea făcută acestui scandal.

Citește și: Viorica Dăncilă anunță schimbări MAJORE pentru angajați și administrațiile publice

Kneissl a dat asigurări marţi că scandalul nu va avea un impact asupra relaţiilor între Moscova şi Viena. ”Astăzi am simţit foarte bine că putem separa un lucru de altul”, a subliniat ministrul austriac.

Participarea lui Putin la căsătoiria lui Kneissl a provocat, în august, consternarea presei şi opoziţiei austriece, care au evocat pagubele pe care aceasta le-ar putea cauza imaginii neutralităţii Austriei.

Vladimir Putin a apărat, la rândul său, un voiaj ”stric privat” în Austria.

Partidul de extremă dreapta FPÖ, care a numit-o pe Karin Kneissl la şefia diplomaţiei austriece, are un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită al lui Putin din 2016.

Șefa diplomației austriece ar vrea să danseze din nou cu Vladimir Putin

Şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl, care declanşase un scandal vara trecută după ce a valsat cu Vladimir Putin  la căsătoria sa într-un moment în care ţara sa asigura preşedinţia UE, a declarat recent că este cât se poate de dispusă să danseze din nou cu preşedintele rus, potrivit AFP, informează agerpres.ro.

Citește și: SUA, decizie radicală din cauza agravării crizei din Venezuela! Nicolas Maduro obține o victorie de etapă, însă în aer plutește războiul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.